Corpul nostru este format din organe cu sisteme adaptate la neutralizarea si eliminarea excesului de acid format, dar exista o limita. De aceea, e nevoie si de alimente alcaline pentru a mentine pH-ul, un raport acid-alcalin, rezonabil si un nivel de detoxifiere normal, pentru un om sanatos.
pH-ul din sange trebuie sa se mentina usor alcalin pentru a ramane si noi sanatosi, iar pentru consumatorii de produe animale, este esential sa consume alimente alcaline pentru echilibrare.
Cand consumam alimente acide – cerealele, fasolea, carnurile, branzeturile, pestele, fast foodul si mancarea procesata – organismul elibereaza minerale precum calciul, magneziul si fosforul in sange pentru a regla pH-ul. Asta inseamna ca, daca nu consumam destule alimente alcaline, corpul nostru va extrage aceste minerale din oase, dinti si organe, lasandu-ne epuizati, slabiti imunitar, obositi si vulnerabili la boli si infectii.
Se recomanda o dieta formata din 60-80% alimente alcaline si restul acide pentru a fi protejati de dereglarea pH-ului.
Care sunt cele mai alcaline alimente?
Avocado
Scepticii sau oamenii slab informati vor spune ca este un aliment gras – 85% din calorii provin din grasimile sale – insa este ridicol. Tineti minte ca avocado detine grasimi bune care nu doar ca nu ingrasa, dar regleaza si colesterolul rau, crescandu-l pe cel bun. Acidul oleic continut actioneaza ca un omega-9 si seamana cu uleiul de masline – el incetineste dezvoltarea bolilor de inima si accelereaza metabolismul – care ajuta in slabit! Pe langa asta, avocado este un aliment alcalin dens in nutrienti precum antioxidanti (alfa-, beta-caroten, seleniu, luteina), cu efect antiinflamator, anticancer si protector al inimii.
200g avocado inseamna: 40% DZR fibre, 38% DZR vitamina K, 30% folati, 24% vitamina C etc.
Spanacul
Desi toate legumele frunzoase verzi sunt alcaline, spanacul este accesibil si poate fi consumat oricat, sub orice forma. Ca toate verdeturile, spanacul este bogat in clorofila – un alcalinizator puternic, necesar si curatarii sangelui de toxine. In plus, acest aliment alcalin este plin de vitamina K, vitamina A, mangan, folati, magneziu, fier, vitamina C, B2, calciu si potasiu, fibre si lista continua mult.
200g spanac inseamna: 1110% din DZR de vitamina K, 337% din DZR vitamina A, 84% DZR mangan, 65% DZR folat, 38% DZR magneziu, 35% DZR fier, 25% DZR calciu etc.
Castravetele
Cel mai frumos lucru in legatura cu castravetii este ca reprezinta 95% apa. Pe langa faptul ca e hidratant, castravetele este un aliment foarte alcalin plin de antioxidanti precum lignani – care reduc riscul bolilor de inima si a unor tipuri de cancer (de san, uterin, ovarian, de prostata).
200g de castravete inseamna: 23% DZR vitamina K, 6% DZR vitamina C, 5% DZR potasiu si 5% DZR mangan etc.
Broccoli
Este o leguma obligatorie pentru adeptii vietii sanatoase, plina de vitalitate si energie, macar de 4 ori pe saptamana. Broccoli te protejeaza de cancer, sustine sistemul digestiv, protejeaza inima, pielea, imunitatea etc. datorita nutrientilor si antioxidantilor. La abur sau crud, broccoli este un aliment alcalin puternic, care contine atat de multe!
200g de broccoli inseamna: 135% DZR vitamina C, 115% DZR vitamina K, 16% DZR folati, 14% DZR vitamina A, 10% DZR mangan etc.
Printre alte alimente alcaline se numara telina, ardeiul gras rosu si kale.