De cum iti incepi viata sexuala, este extrem de important sa stii care sunt riscurile la care te supui. Bolile cu transmitere sexuala sunt mai mult sau mai putin contagioase, periculoase sau vindecabile si se pot transmite atat intre partenerii de sex opus, cat si intre partenerii de acelasi sex. Desi prezervativele sunt foarte eficiente in a reduce riscul transmiterii de BTS-uri, nici aceasta metoda nu este 100% sigura.
Iata care sunt acestea si ce simptome au!
BTS-urile nu au simptome vibile intotdeauna, de aceea sunt usor de transmis de la un partener la altul. Cel mai sigur este sa iti faci controale regulate la medicul specializat, dupa ce ti-ai inceput viata sexuala. Daca ai aflat ca suferi de vreo boala sau infectie, anunta-ti partenerul si tratati-va amandoi. Lasata netratata, poate duce la infertilitate sau probleme mai grave. In plus, hepatita se poate transmite chiar fara contact sexual sau din contra, de exemplu gonoreea se transmite DOAR prin contact sexual.
Chlamydia este o infectie bacteriana care afecteaza tractul genital. Ea poate dificil de diagnosticat pentru ca infectia timpurie nu are semne sau simptome. Cand aceste apar, deja infectia este instalata de 3 saptamani, iar simptomele pot fi atat de trecatoare sau minore, inca este posibil sa nu le observi.
Simptomele si semnele pot include:
Este o infectie tot de tip bacterian, a tractului genital. Primele simptome apar intre 2 si 1- zile de la expunerea la aceasta boala cu transmitere sexuala. Totusi, unii oameni pot fi infectati cu luni inainte ca semnele sa apara. Totusi, acestea includ:
Este o boala sexuala des intalnita, care este starnita de un parazit unicelular numit Trichomonas vaginalis. De obicei, afecteaza tractul urinar la barbati, dar nu presupune niciun simptom si vaginul la femei. Simptomele se intind de la iritatii usoare la inflamatii serioase. Printre cele mai cunoscute simptome se numara:
Multi oameni dezvolta herpesul genital, chiar daca ei nici nu stiu. Nu exista leac pentru el, dar exista tratament care sa reduca simptomele si riscul de a-l transmite mai departe.
Printre simptome se numara:
Se recomanda tratamente antivirale care reduc aceste inflamatii dureroase si riscul de a-l da unui partener sexual. Daca iritatiile nu au trecut, este recomandat sa nu faceti sex pana nu se vindeca si sa folositi prezervativul, desi nici acesta nu garanteaza siguranta 100%.
Este cea mai comuna boala cu transmitere sexuala si cel putin 50% dintre oamenii activi sexual il au la un moment dat in viata. Corpul scoate din sistem virusul fara probleme de obicei, in cativa ani, dar HPV poate duce la anumite tipuri de cancer.
Simptome:
Organismul scoate din sistem, de obicei HPV, in cateva luni, de unul singur, dar negii pot fi tratati astfel:
Important! Femeile care au HPV trebuie sa-si faca testul Papanicolau la 6 luni. Daca apar anomalii, se recomanda mai departe colposcopia.
HIV este virusul imunodeficientei umane si afecteaza sistemul imunitar care lupta cu virusurile, bacteriile si ciupercile ce pot da nastere bolilor. De aici si pana la SIDA, mai e un pas. Boala SIDA este cronica si e cea mai mare amenintare medicala pentru sanatate, ducand si la deces. Virusul nu are niciun simptom, iar daca acestea apar totusi, dupa 2-6 saptamani de la infectie, reprezinta semne specifice unor banale raceli.
Semnele timpurii includ:
Ele dispar dupa o luna si se confunda cu cele specifice gripei. Chiar simptome mai severe ale infectiei cu HIV pot aparea si la 10 ani dupa infectarea initiala. In timp, acest virus se multiplica si distruge celulele imunitare, aparand treptat:
Simptomele tarzii ale infectiei cu HIV includ: