„Oare sunt insarcinata?” Cu siguranta ai trecut printr-un astfel de moment, la cateva zile dupa ce ai vazut ca nu-ti vine menstruatia. Cel mai simplu si eficient mod in care poti sa rasufli usurata sau din contra, sa te bucuri de marea veste pe care o asteptai de ceva timp, este sa-ti faci un test de sarcina.
Insa exista si cateva simptome ale sarcinii care apar devreme si care iti pot da de inteles din timp ca porti in pantece un copil. Fiecare femeie este diferita, insa, la fel ca si sarcina fiecareia. Nu fiecare femeie are aceleasi semne prevestitoare sau, poate, nici aceleasi simptome de la o sarcina la alta. Dar si pentru ca aceste simptome apar, de cele mai multe ori, chiar inaintea sau dupa menstruatie, nu sunt intotdeauna recunoscute ca specifice unei sarcini.
Iata care sunt cele mai cunoscute semnale care atrag atentia ca vine barza! Nu uita ca ele pot fi provocate si de alti factori.
Sangerari si crampe
La cateva zile dupa conceperea copilului, ovulul fertilizat se lipeste de membrana uterului, ceea ce duce la aparitia unor mici sangerari si uneori, a crampelor, de obicei intre 6-12 zile dupa fertilizarea lui. Crampele seamana cu cele specifice menstruatiei, unele femei confundandu-le cu sangerarea de la inceputul perioadei menstruale. Totusi, sangerarile si crampele sunt usoare. De asemenea, pot aparea si secretii vaginale, care apar ca urmare a ingrosarii peretilor vaginului – proces care incepe imediat dupa concepere. Secretiile pot continua pe parcursul sarcinii, este inofensiva si nu presupune tratament. Dar daca are un miros neplacut si este insotita de o senzatie de mancarime sau de arsura, mergi la un control medical pentru a vedea daca nu e o infectie bacteriana.
Schimbari ale sanilor
Un alt semn timpuriu al sarcinii sunt modificarile sanilor. Nivelul de hormoni se schimba radical dupa concepere. Din cauza schimbarilor, sanii se umfla, devin durerosi la atingere, iritabili si sensibili, dupa o saptamana-doua. Sau se simt mai plini si mai duri la atingere, iar zona din jurul sfarcurilor poate sa se inchida la culoare.
Desigur, si alti factori pot duce la asta, dar daca e semn al sarcinii, se va ameliora dupa cateva saptamani, dupa ce se obisnuieste organismul cu cantitatea noua de hormoni.
Oboseala
Te simti foarte obosita? E normal, daca astepti un copil, oboseala aparand devreme, dupa concepere, chiar dupa o saptamana dupa ce s-a produs fertilizarea. Motivul? Nivelul ridicat de progesteron, desi si alte lucruri precum hipoglicemia, tensiunea arteriala scazuta, pot duce la aparitia oboselii. Este importanta odihna, in acest caz, cat si o dieta bogata in proteine si fier, pentru a te pune pe picioare.
Greturile
Cel mai cunoscut simptom al sarcinii sunt greturile de dimineata. Dar nu orice femeie insarcinata sufera de ele. Iata ce se intampla: nivelul hormonal poate incetini golirea stomacului, ceea ce duce la aparitia greturilor matinale si voma, desi pot aparea oricand in timpul zilei.
De asemenea, unele femei au pofte specifice sau din contra, incep sa nu mai suporte unele alimente, odata cu sarcina. Asta se datoreaza tot schimbarilor hormonale, care pot transforma un aliment preferat intr-unul de nesuportat. Greturile pot dura pe toata durata sarcinii, dar se amelioreaza din saptamana a treisprezecea.
Lipsa menstruatiei – intarzierea ei
Cel mai evident semn ca ai ramas insarcinata ramane intarzierea ciclului menstrual – care convinge orice femeie sa dea fuga la farmacie pentru un test. Dar lipsa menstruatiei nu apare intotdeauna din cauza unei sarcini. O schimbare substantiala in greutate, probleme hormonale, oboseala, stres. Unor femei le intarzie cand intrerup anticonceptionalele, spre exemplu. Cel mai sigur ramane testul de sarcina, care iti poate da un raspuns destul de clar.