Ce este colesterolul, in primul rand? De obicei, il asociem cu mancarurile grase, insa el este creat de propriul organism: ficatul produce 75% din colesterolul care circula prin sangele nostru, celalalt rest de 25% provenind din alimente. El are rolul de a sustine celulele sa-si „faca treaba”, dar doar daca ramane la nivelul normal. Un nivel ridicat de colesterol nu produce simptome, dar in timp, dauneaza grav organismului: se depune placa pe artere, ducand mai departe spre instalarea aterosclerozei – afectiune ce ingusteaza vasele de sange si favorizeaza aparitia bolilor de inima. Vestea buna este ca un nivel ridicat de colesterol se poate depisa usor si corecta in multe feluri. In primul rand, se fac simple analize de sange care testeaza nivelul lipoproteic, oferind informatii despre colesterolul „rau”, colesterolul „bun” si trigliceride. Colesterolul rau se refera la lipoproteinele cu densitate scazuta, pentru ca ele se amesteca cu alte substante si blocheaza arterele. O dieta bogata in grasimi saturare si trans au obiceiul de a creste nivelul de grasime rea din organism. O treime din colesterolul din sange se refera la lipoproteine cu densitate ridicata – cel benefic. Bolile de inima apar la persoanele cu mult colesterol rau si putin colesterol bun, evident. Cel benefic poate fi ridicat prin consumul de ulei de masline, spre exemplu. Trigliceridele sunt ridicate la persoanele care fumeaza, care beau, care nu fac miscare si sunt inactivi, cu repercusiuni asupra metabolismului. Din pacate, colesterolul marit este una dintre cauzele majore ale bolilor de inima, a infarctului, a bolii Alzheimer. CUM TEMPERAM COLESTEROLUL? In primul rand, schimbam dieta: fibre, fibre, fibre! Si aici vorbim de cereale integrale, fructe, fructe uscate, legume precum fasolea. Ca sa temperam colesterolul rau cu unul bun, este nevoie si de avocado, ulei de masline si ulei de alune. De asemenea, consumati proteine inteligente precum cele de soia si acizi grasi esentiali precum Omega-3. Mancati peste de doua ori pe saptamana, cel putin. In al doilea rand, scapati de kilogramele in plus: urmariti sa micsorati nivelul de colesterol si de trigliceride prin consum de produse naturale si sanatoase. Si renuntati la fumat! Astfel, colesterolul bun creste mai eficient cu 10%. In al treilea rand, dupa cum intuiti, faceti exercitii fizice! Activitatea fizica stimuleaza colesterolul bun cu 5% din primele doua luni, in timp ce il scade pe cel rau. Alegeti sa alergati, sa inotati, sa va plimbati 30 minute pe zi – sunt obiceiuri ce stimuleaza si ritmul cardiac. Daca hipercolesterolemia este ceva mostenit din familie sau ceva des intalnit printre membrii familiei, poate este indicata o vizita la doctor pentru a stabili un tratament care sa forteze scaderea colesterolului. Noi va recomandam suplimente pe baza de seminte de in, ulei de peste, niacina, vitaminele B – ele reduc colesterolul rau si stimuleaza nivelul de grasime buna din organism. Si usturoiul taie din colesterolul total din corp, la fel ca si semintele de schinduf, extractul din frunze de anghinare, busuiocul si coada soricelului.