revista

Homeopatia si avantajele tratamentului homeopatic

Homeopatia si avantajele tratamentului homeopatic

Ce este homeopatia ?
Homeopatia este o metodă de terapie complementară (o alternativă la tratamentul clasic, alopatic) care urmăreşte stimularea capacităţii naturale a organismului de a se vindeca. În lumea antică se vorbea despre "vis medicatrix naturae" adică puterea vindecătoare a naturii. Organismul uman are resurse extraordinare pentru a lupta împotriva bolilor de orice fel. Sunt multe situaţii însă când are nevoie de un ajutor din afară pentru a redobândi starea de echilibru (sănătate) pe care o avea înainte de boală. Cu cât acest ajutor este mai blând şi în concordanţă cu legile naturii, cu atât este mai bine, rezultatul venind "de la sine" şi fără alte neplăceri secundare.

Homeopatia reuşeşte să facă acest lucru prin stimularea vitalităţii şi, consecutiv, a tuturor mecanismelor pe care corpul nostru le are la dispoziţie pentru a lupta împotriva bolii. Cu ajutorul homeopatiei fiecare dintre noi putem atinge un nivel mai bun de sănătate şi putem depăşi limitările impuse de boală, dobândind un echilibru atât din punct de vedere fizic cât şi mental-emoţional.

Care sunt avantajele unui tratament homeopatic ?

Toate simptomele şi caracteristicile fizice şi mental-emoţionale pe care le avem la un moment dat alcătuiesc un tablou unic, specific şi diferit de al altora. Tratamentul homeopatic este strict individualizat. Homeopatia tratează bolnavul şi nu boala, tratează omul şi nu diagnosticul, indiferent care ar fi acesta şi indiferent cât de sumbru ar fi prognosticul asociat acelui diagnostic. Doi pacienţi cu aceeaşi afecţiune vor primi, foarte probabil, remedii diferite funcţie de simptomele fiecăruia.

Tratamentul se face cu un singur remediu, cel care corespunde cel mai bine stării patologice actuale (abordarea pluralistă, folosirea amestecurilor de remedii sau a mai multor remedii în acelaşi timp, nu ţine de ceea ce numim homeopatia clasică, bazată pe principiile clar enunţate de Hahnemann). Un singur remediu înseamnă simplitate din punct de vedere al administrării şi complianţă bună la tratament. Este mult mai simplu de administrat un singur medicament (mai mult sau mai puţin des, de la caz la caz). Este mai puţin stresant să ţii minte că ai un singur medicament de luat decât o listă întreagă de medicamente, fiecare la anumite ore şi în anumite condiţii, fără să considerăm impedimentul impus de administrarea injectabilă sau în perfuzii, de exemplu, ale unora dintre ele.

Tratementul homeopatic este lipsit de reacţii adverse, spre deosebire de (aproape) orice medicament de sinteză. Remediile se prepară din substanţe naturale de origine vegetală, minerală şi animală. Prin procesul de dinamizare pierd eventualele efecte toxice sau reacţii secundare neplăcute. În plus, ele obţin valenţe terapeutice noi care nu existau decât în stare latentă în substanţa brută de la care se porneşte (efectele lor fiind superioare preparatelor similare din plante, de exemplu). Astfel se explică de ce substanţe nocive pentru om (mercur, fosfor, arsenic, veninuri de şerpi sau de păianjeni, etc.) sau substanţe care în stare naturală nu au niciun efect vizibil (nisip, cărbune vegetal, etc) ajung să fie nişte unelte terapeutice remarcabile.

Este posibil ca remediul homeopatic să producă o anumită reacţie care poate fi o exacerbare temporară a simptomelor prezente, o reapariţie a unor simptome vechi (ca şi cum organismul şi-ar "reaminti" probleme vechi rămase nerezolvate) sau apariţia unor forme de "eliminare" sub formă de catar nazal, diaree, leucoree, erupţie cutanată, etc. Astfel de probleme sunt trecătoare şi fac parte din procesul de vindecare. De aceea este important ca o astfel de reacţie să nu fie combătută cu medicamente agresive pentru că ea va fi de aşa manieră încât să nu pună în pericol real pacientul.

Tratamentul homeopatic se adresează omului ca întreg, omului privit ca un tot unitar. Homeopatia nu tratează separat problemele fizice, separat pe cele psiho-emoţionale sau mentale, ci pe toate împreună, pacientul fiind analizat ca un tot unitar. Astfel, homeopatia este o terapie holistică. Problemele fiecăruia în parte trebuie înţelese în contextul mediului (personal, familial, general) în care trăieşte. Şi în alopatie este cunoscută existenţa afecţiunilor psiho-somatice dar în homeopatie există şi uneltele necesare pentru tratarea lor. Sigur că în astfel de cazuri suportul psihologic este un adjuvant folositor.

Tratamentul homeopatic încearcă să acţioneze asupra cauzei şi nu doar asupra unor simptome separate. De multe ori cauzele sunt inaparente şi necesită o investigaţie atentă pentru a fi descoperite. Fie că este vorba de un traumatism care a avut loc cu ani în urmă, fie că este vorba de traume psihologice de orice fel sau de agresiunea unor factori de mediu care nu pot fi evitaţi, remediul homeopatic acţionează în aşa fel încât face organismul mai rezistent şi mai capabil să facă faţă stresului de orice natură (în limitele impuse de vitalitatea generală a fiecăruia).

Procesul de ameliorare şi vindecare are loc dinăuntru spre afară, de la organele mai importante către cele mai puţin importante, de sus în jos. Astfel, o erupţie cutanată poate persista în timp ce problemele cardiace, pulmonare, hepatice, etc. se ameliorează. Daca erupţia dispare dar afecţiunea internă se agravează este vorba de o supresie, boala de piele fiind "împinsă" în interiorul organismului, dar nu vindecată; astfel se explică şi posibila reapariţie a unor simptome vechi pe parcursul tratamentului (cu menţiunea, încă o dată, că o astfel de reacţie este limitată în timp şi nu trebuie supresată din nou). Legea direcţiei vindecării este general valabilă, indiferent că este vorba de tratament homeopatic sau alt gen de tratament.

Orice afecţiune, acută sau cronică, poate beneficia de tratament homeopatic, durata tratamentului fiind mai scurtă sau mai lungă, după caz. Remediile se pot folosi chiar în situaţiile în care administrarea medicamentelor nu este indicată: sarcină, alăptare, alergie la medicamente, etc. Homeopatia se adresează tuturor categoriilor de vârstă de la sugari până la vârstnici. Cât de repede apare ameliorarea sau vindecarea depinde de mai mulţi factori: vitalitatea, vârsta, stilul de viaţă, alimentaţia, medicamentele asociate, vechimea bolii, etc.

Costul propriu-zis al remediilor homeopatice este mult mai scăzut faţă de al medicamentelor alopate dar timpul investit de medic pentru pacient este mult mai mare. În mod uzual interviul iniţial poate dura o oră, uneori chiar mai mult, medicul homeopat fiind interesat de amănunte care nu se pot obţine decât printr-o investigaţie atentă. Avantajul este că relaţia medic-pacient devine mai strânsă, în beneficiul direct al pacientului.

Pe scurt, tratamentul homeopatic are ca scop (1) să readucă individul, în măsura în care acest lucru mai este posibil, la un nivel de echilibru (sănătate) mai bun nu numai pe plan fizic, dar şi mental-emoţional şi (2) să-l facă mai creativ atât pentru el cât şi pentru ceilalţi, consecinţa directă a nivelului de sănătate mai bun pe care astfel l-a atins.

Tratamentul homeopatic este superior faţă de alte tratamente pentru că are o acţiune complexă, îmbunătaţeşte la nivel global capacitatea de reacţie a organismului făcându-l mai rezistent la agresiunile de orice fel din mediul înconjurător. Este o cale simplă şi eficienta către o stare de sănătate mai bună.

Articol realizat de:
Dr. Marius Radu

medic homeopat (www.mariusradu.ro)

Fundaţia Similimum (www.similimum.ro)

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Psoristop 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Ginkgobil extra 60cps PRO NATURA
-50%
13 ,87 LEI
27,74
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Diurexan 40cps FARMACLASS
-30%
14 ,45 LEI
20,65
» Mai sunt inca 3 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

10 beneficii uluitoare ale polenului de albine

10 beneficii uimitoare ale polenului de albine   Dupa cum…

Imunizeaza-te in 9 pasi!

Urmatoarele produse naturale nu au rolul numai de a-ti stimula…

Remediile casei din plante si uleiuri esentiale la indemana!

Trandafirul Petalele de trandafir te ajuta sa scapi de simptomele…

Remedii pentru pietre la rinichi

Rinichii sunt unele dintre cele mai importante organe ale corpului…

Ce este homeopatia?

Homeopatia este o ramura a medicinii alternative care isi propune…

Cum se prepara alifiile din plante

La crearea unui unguent pe baza de plante, este important de…

Ai nasul infundat? Top leacuri eficiente pentru decongestionarea sinusurilor

Exista mai multe cauze pentru care nasul devine congestionat,…

Efectele vindecatoare ale lavandei

Aceasta planta violet nu este numai una parfumata, ci si un…

Cum tratezi tusea

Poate ca nu poti trata raceala si gripa pana nu se duc de la…

Cauze si remedii pentru hipercolesterolemie

Cauze ale colesterolului ridicat Un nivel ridicat de colesterol…