Inul este considerat de multe persoane ca fiind una dintre cele mai puternice alimente vegetale de pe planeta. Sunt si cateva studii care demonstreaza ca inul poate ajuta in cazul bolilor de inima, cancerului, infarctului si diabetului, desi pare greu de crezut din partea unor seminte minuscule de in. Fibre, lignan si Omega-3. Desi semintele de in detin multi componenti buni, isi castiga renumele mai ales datorita a 3 ingrediente principale: acizii grasi esentiali Omega-3 – acele grasimi “bune” care protejeaza inima (fiecare lingura de seminte de in contine 1,8 grame de Omega-3); Lignanul – care are calitati antioxidante si estrogen (semintele de in contin de 75-800 de ori mai mult lignan decat alte plante comestibile); fibre – inul contine atat fibre solubile, cat si insolubile. Inul si cancerul. In ceea ce priveste efectele asupra cancerului, semintele de in par a avea rol protector , in special in cazul cancerului la san, cancerului de prostata sau de colon. Cel putin doua componente ale inului contribuie in vindecarea acestor boli: acizii esentiali Omega-3 inhiba aparitia tumorilor si cresterea lor. Mai mult lignanul poate proteja impotriva cancerului sensibil la hormoni, fara a interfera cu medicamentele pentru cancerul de san. Lignanul protejeaza prin enzimele care regleaza metabolismul hormonal si prin stoparea dezvoltarii celulelor tumoroase. Semintele de in si bolile cardiovasculare. Semintele de in contin Omega-3, acizii responsabili de actiunea antiinflamatoare si normalizarea ritmului cardiac. Acestia, impreuna cu aminoacizii, ajuta si la reglarea presiunii sangelui, sustin studiile. De asemenea, un alt beneficiu al acestui aliment-minune este acela ca previne ingrosarea arterelor si tine placa aterosclerotica departe de ele. Deoarece acizii Omega-3 joaca un rol major in mentinerea ritmului cardiac natural, semintele de in sunt utile in tratarea aritmiei, desi sunt necesare mai multe studii in acest aspect. Consumul zilnic de seminte de in ajuta si in scaderea nivelului de colesterol – factor important in cadrul bolilor de inima, obezitate, diabet. O veste buna pentru femeile aflate la menopauza: doua linguri de seminte de in amestecate in cereale, suc sau iaurt, dedoua ori pe zi, reduc la jumatate numarul de bufeuri, cat si intensitatea acestora. Femeile care au participat la studiul respectiv au observat schimbari dupa o saptamana dupa ce au luat doza zilnica de in. Inul nu este insa un aliment magic care ne mentine sanatatea, dar este o alegere buna in ceea ce priveste alimentatia. 1-2 linguri de seminte de in pe zi este doza recomandata pana in acest moment.