Boala Parkinson este o tulburare cerebrala provocata de pierderea treptata a controlului asupra muschilor si incepe gradat, cu simptome banale care pot fi usor de trecut cu vederea. Semnele care trezesc suspiciuni cu adevarat sunt tremurul, miscari greoaie ale corpului, dezechilibrul.
Desi toata lumea se sperie cand aud de termenul Parkinson, speranta de viata este la fel ca pentru cei sanatosi. Ba mai mult, simptomele pot evolua foarte incet, in decurs de 20 de ani. Boala incepe sa se instaleze de obicei, dupa 50 de ani.
Cauza bolii Parkinson:
Totul porneste de la o zona mica a creierului, responsabila de controlul miscarii. Celulele din substantia nigra – zona cerebrala de care amintim – se opreste din productia de dopamina, cea care ajuta celulele nervoase sa comunice. In timp, aceste celule mor, iar creierul nu mai primeste mesajele despre cum si cand sa se miste.
Care sunt semnele timpurii ale bolii Parkinson?
Tremurul este cel care apare la 70% dintre cei diagnosticati cu Parkinson. De obicei, porneste de la un deget sau de la mana, dar in staea de repaus.
Greutarea in mers apare ca semn al batranestii, de obicei, insa cand impiedica activitatile de zi cu zi, iar corpul nu raspunde imediat si se blocheaza, poate fi un semn al bolii Parkinson.
Dezechilibrul duce la o postura incorecta pentru cei suferinzi, cu umerii lasati si capul aplecat in fata, dar si la riscul de cazaturi datorate incapacitatii de a-si tine pozitia in picioare.
Rigiditatea este si ea un simptom care apare in cazul muschilor, care nu se mai pot relaxa. Apar crampe si dureri care pot intepeni muschii.
Pe langa problemele de miscare, mai exista cateva semne ale instalarii bolii:
Cine poate suferi de Parkinson?
Varsta medie este de 62 de ani, iar riscul creste la cei care au mai avut cazuri in familie. In plus, barbatii sunt de 1,5 ori mai predispusi la a se imbolnavi.
Tratamente pentru boala Parkinson
In general, se recomanda aminoacizi pe care creierul ii poate converti in dopamina. De asemenea, exista medicamente care imita efectul dopaminei, folosite pentru a intarzia simptomele bolii. Dieta este foarte importanta, de asemenea, ea trebuie sa contina calciu si vitamina D pentru sustinerea oaselor, dar si fibre pentru evitarea constipatiei.