•
Ulei de masline extra virgin
Tip ulei: Extravirgin
Aciditate:0,3%
Metoda de obtinere: extras la rece la o temperatura mai mica de 27ºC. Ulei de masline de categorie superioara, obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice.
Loc de provenienta: Tunisia
Uleiul de MASLINE (Olea europaea) Maslinul sau cum mai este denumit „arborele vesnic roditor”, datorita longevitatii si a capacitatii lui de regenerare, este un arbore cu frunze verzi tot timpul anului si cu fructe in forma ovala, de culoare verde si de dimensiuni diferite, cu pulpa carnoasa si cu un sambure in interior. Maslinul este originar din Siria, zonele de litoral din Turcia, zonele limitrofe ale Marii Mediterane, sudul Africii, sud-estul Asiei si in estul Australiei. Cea mai cunoscuta specie de maslini, din cele 20 de specii cate exista din genul Olea, este Olea europaea. Maslinii sunt cultivati in principal, pentru obtinerea uleiul de masline sau pentru consumul fructelor, dupa ce acestea au trecut printr-un proces natural de fermentare. În Italia sunt identificate peste 300 de variateti de maslini, dintre care: Carolea, Frantoio, Leccino, dar se crede ca unele varietati sunt inrudite cu varietatea Licinian, care era cea mai apreciata din Roma Antica, datorita calitatii deosebite a uleiului obtinut. Pe de alta parte, varietatile de maslini intalnite in Spania precum: Arbequina, Empeltre, Manzanila etc. au frunze late si fructe mai mari si cu gust amar, iar uleiul obtinut este inferior din punct de vedere calitativ fata de cel obtinut din varietatile care cresc in Italia. Uleiul de masline cel mai apreciat si recomandat pentru consum este cel extra virgin, care contine substante nutritive benefice pentru sanatatea organismului nostru, dintre care: acizi grasi monosaturati (Omega 3 si 6), antioxidanti, luteina, vitaminele: A, B1, B2, C, D, E, K etc. Astfel uleiul de masline extra virgin e bine de consumat neprocesat termic, (pe salate, paine, etc.) pentru efecte pozitive atat pentru uz inter cat si extern.
Uz intern: - protejeaza stomacul, previn aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita; - stimuleaza secretia biliara si astfel scade incidenta aparitiei calculilor biliari; - reduce colesterolul si trigliceridele; - reduce hipertensiunea si previne afectiunile cardiovasculare; - previne ateroscleroza si infarctul miocardic; - vitamina A (beta-carotenul) previne aparitia cancerului: esofagian, intestinal, de prosatata, sau in cazul fumatorilor cancerul pulmonar; - intareste dantura si oasele; - luteina reprezinta un antioxidant puternic, alaturi de vitamina C si E, care neutralizeaza radicalii liberi, imbunatateste acuitatea vizuala si previne imbatranirea prematura a pielii; - stimuleaza metabolismul si ajuta la scaderea in greutate; - are proprietati antiinflamatoare cu efect benefic in caz de artrita sau astm.
Uz Extern: -hidrateaza tenul, pielea si scalpul; -previne aparitia ridurilor si ajuta la estomparea ridurilor existente; -aplicat la radica firului de par, previne matreata si caderea parului; -se poate folosi si pentru pielea sensibila a bebelusilor, in prevenirea dermatitei de scutec; -aplicat inainte de expunerea la soare previne deshitratarea pielii, iar aplicat dupa plaja reduce discomfortul cauzat de arsurile solare; -hidrateaza cuticulele si intareste unghiile; -poate fi folosit ca balsam de buze. Uleiul de masline se pastreaza in recipient inchis la culoare si inchis ermetic, la loc uscat, intunecat si racoros, iar daca este pus la rece, se tulbura si consistenta lui devine mai vascoasa, e semn ca uleiul este de buna calitate.