Uleiul de masline este preferatul bucatarilor de soi, pentru ca este foarte sanatos, aromat si delicios. De provenienta din regiunea mediteraneana, maslinul este un simbol perpetuu al pacii si al sanatatii radiante.
Uleiul de masline presat la rece este preparat din fructele proaspat culese si ar trebui sa aiba o culoare verde-deschis spre galben-inchis, depinde de maturitatea lor. Maslinele verzi ofera un ulei amarui, verde si de textura grasa, in timp ce cele negre scot un ulei mai lichid.
Nutrienti:
Beneficiile uleiului de masline:
Aroma si gustul distinct – obtinut din frutele de masline, contine multi antioxidanti, fitosteroli si vitamine.
Cele mai putine grasimi saturate – de asemenea, contine si acizi grasi esentiali precum omega-6 si omega-3 in proportie de 8:1
Bogat in calorii nedaunatoare – desi este hipercaloric, grasimile sunt mononesaturate precum acidul oleic si palmitoleic, ajutand la scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun, in sistemul sangvin. Cercetarile arata ca dieta mediteraneana este bogata in acesti acizi mononesaturati care ajuta la evitarea bolilor cardiovasculare.
Uleiul extravirgin contine antioxidanti puternici – oleuropeina si oleocantalul sunt responsabili de gustul amarui si sunt cei mai puternici antioxidanti ai naturii. Impreuna cu vitamina E si cu carotenoizii, joaca un rol vital in lupta contra cancerului, a inflamatiilor, bolilor coronariene, diabetului, bolilor degenerative etc.
Contine fitosteroli – fiind o sursa vegetala, este bogat in fitosteroli care inhiba absorbtia de colesterol si tine la distanta bolile de inima. De fapt, poate reduce colesterolul cu 10-15%.
Vitamina E din abundenta – 100g ulei proaspat extravirgin contine 14,40 mcg (96% din doza zilnica recomandata) de alfa-tocoferol. Vitamian A este un antioxidanti solubil necesar mentinerii membranelor celulare sanatoase si protejarii pielii de radicalii liberi.
Sursa de vitamina K – 100 g ofera 50% din doza zilnica recomandata de vitamina K, cu rol in sustinerea cresterii masei osoase si in ameliorarea daunelor neuronale la pacientii cu Alzheimer.