Este foarte usor sa incurci alergiile alimentare cu o reactie mult mai comuna precum intoleranta la mancare. O astfel de alergie reprezinta o reactie a sistemului imunitar dupa ingerarea unui anumit aliment, oricat de minuscula ar fi portia. Simptomele si semnele sunt problemele digestive si ale cailor esofagiene. La unii oameni, alergia alimentara poate sa fie atat de grava incat sa cauzeze reactiile cunoscute sub numele de socuri anafilactice. Desi nu exista leacuri sau tratamente, unii copii pot inhiba reactiile alergice, pe masura ce cresc.
Majoritatea alergiilor sunt activate de anumite proteine din:
In schimb, intoleranta alimentara este o problema minora care nu implica sistemul imunitar. Cele mai cunoscute sunt cea la lactoza (laptele de vaca) si cea la gluten (faina de grau).
Cum afli daca suferi de una dintre ele?
Este important sa fii vazut de un doctor. Dupa diagnostic, probabil vei trece la un nutritionist sau un specialist care sa impuna limitele alimentare in functie de alergie sau intoleranta.
Boala celiaca
Este alergia la gluten, dar nu este o alergie alimentara propriu-zisa. Aceasta afectiune digestiva cronica se activeaza in urma consumului de gluten – proteina din paine, paste, prajituri, orice contine grau, orz sau secara. Daca suferi de boala celiaca si mananci alimente cu gluten, o reactie imunitara incepe sa-ti afecteze suprafata intestinelor, facandu-le incapabile sa absoarba anumiti nutrienti esentiali.