Teama are de-a face cu protejarea fata de pericole. Insa fobia nu are de-a face cu pericolul, ci cu senzatia irationala si intensa de frica in fata unei situatii, activitati sau obiect specific, un sentiment puternic care poate, practic, sa te paralizeze de frica. Sa aflam ce provoaca aceste fobii cel mai adesea, oamenilor.
Trei tipuri de fobie
Agorafobia – este teama intensa, anxietatea in spatiile publice, unde o cale de iesire este greu de gasit.
Fobia sociala – teama de a vorbi in public, evitarea cu orice pret a situatiilor sociale, a conversatiilor
Fobiile specifice – temerile nemotivate fata de anumite obiecte sau situatii.
Agorafobia
Pe vremuri, agora era o piata sau un loc de intalnire pentru greci. Persoanele agorafobe sufera de frica de a fi prinse in spatii publice, pe un pod sau la rand pentru un ghiseu la banca. Teama presupune lipsa unei cai de scapare, daca anxietatea se intensifica. Netratata, poate face ca suferindul sa nu mai iasa din casa.
Fobia sociala
Nu tine de timiditate, caci persoana respectiva se simte extrem de anxioasa si se teme pentru cum se va descurca in public: daca nu se comporta cum trebuie, daca se balbaie la un discurs, daca nu poate vorbi cum trebuie etc? netratata, boala face ca suferindul sa evite contactul social si sa isi zdruncine viata personala si profesionala.
Claustrofobia
Este teama anormala de spatii inchise – cum ar fi de camere mici, lifturi, pivnite, unde un individ se teme ca nu poate scapa si ca este inchis ca intr-o cusca. Adeseori, el simte nevoia de a deschide ferestre sau usi sau de a sta aproape de iesire, pentru a se asigura ca exista “o portita de scapare”.
Zoofobia
Reprezinta teama de animale. Exista mai multe fobii specifice: arahnofobia – teama de paianjeni; ofidiofobia – teama de serpi; ornitofobia – teama de pasari, apifobia – teama de albine. Acestea apar adeseori in copilarie si trec de la sine, c u timpul.
Brontofobia
Este teama de fulgere (grecescul bronte inseamna fulger). Desi oamenii care sufera de aceasta fobie stiu ca fulgerul nu ii afecteaza, refuza sa iasa pe furtuna, afara din casa. Adeseori se ascund dupa o canapea sau intr-un spatiu inchis, precum un dulap, pana trece furtuna. Teama de fulgere si de tunete se numeste astrafobia si apare si in cazul animalelor.
Acrofobia
Este teama irationala de inaltimi si se manifesta cu o forma severa de anxietate. Persoana poate suferi un atac de panica numai urcand scarile sau urcandu-se pe o cutie, iar in cazuri grave, teama poate sa o faca sa nu se mai miste din loc. Acrofobia poate duce la situatii riscante, daca acest lucru se intampla la inaltimi mari.
Aerofobia
Este teama de a zbura. Fobia apare in urma unei experiente traumatizante petrecute in avion. Desi incidentul poate fi uitat, panica ramane in minte si poate apare oricand persoana respectiva vede la televizor o stire cu prabusirea unui avion.
Fobiile fata de injectii sau sange
Hemofobia – teama de sange – si tripanofobia – teama de injectii – produc lesinul in aceste situatii particulare.
Teama paranormala
Unele fobii sunt cu totul neobisnuite, precum teama de orice are legatura cu numarul 13 – triskaidekafobia. Gandul ca exista fantome poate produce si el anxietate , ceea ce inseamna ca suferi de fasmofobie. Unii oameni sunt speriati de lilieci, fobia aceasta se numeste chiroptofobie.
Emetofobia
Este teama de a nu voma in public si apare adeseori dupa ce o persoana a vazut alta persoana vomand in public sau a patit-o singura. Anxietatea poate sa fie produsa de gandul ca poti voma sau de gandul la spitale si tot ce are legatura cu bolile.
Fobii de nou si de vechi
Unii oameni se tem de tot ce este nou, iar fobia in cauza se numeste neofobie. Cineva care se teme de imbatranire poate fi gerontofob.