revista

Bolile de prostata

Bolile de prostata

Generalitati Boli de Prostata

In cadrul sexului masculin, prostata genereaza probleme ce pot afecta calitatea vietii omului, ireversibil.
Necazurile incep odata cu varsta de 40 de ani si se amplifica treptat in functie de particularitatile clinice ale fiecarei boli. Inainte de aceasta varsta, majoritatea problemelor de la nivelul prostatei sunt de natura infectioasa.
Statisticile sunt ingrijoratoare la nivel mondial, motiv pentru care multe institutii specializate trag semnale de alarma in ceea ce priveste luarea de masuri cu caracter preventiv.
In  numai 10 ani cancerul de prostata a  urcat, la nivel mondial, de pe locul 3  pe locul secund privind cauza mortalitatii de cancer in randul barbatilor, reprezentand una din cele mai frecvente forme de cancer la barbati.
Aproape jumatate din cazurile noi de cancer diagnosticate la nivel mondial provin din Europa (Sursa:Organizatia Cancer Research UK)
In Romania raportul dintre mortalitatea cauzata de cancerul de prostata  si cazurile diagnosticate este de 50% ( 16.3 / 32.2 la 100.000 populatie ), un procent  superior celui european , acesta fiind de doar 25%. (22.2 / 86.7 la 100.000 populatie ) (Sursa: Jurnalul Oficial al Societatii Europene de Oncologie Medicala)
Preventia si metodele de tratament eficiente sunt absolut necesare pentru imbunatatirea acestor procente.
In  ceea ce priveste adenomul de prostata, incidenta la barbati creste treptat pe grupe de varsta astfel : 40 de ani (20%), 50 de ani (40-50%) , 60 de ani ( 70%) iar peste 70 de ani (80%).
Atentie:
In stadiu incipient problemele prostatei pot fi tratate. Cu toate acestea in Romania numarul persoanelor care merg la un control anual pentru diagnosticare este sub nivelul european.

Despre Prostata
Prostata este o glanda anexa a aparatului genital masculin aflat la intersectia aparatului urinar cu cel genital, secretia sa participand la formarea lichidului seminal.
Ea se dezvolta sub actiunea hormonilor androgeni (hormoni sexuali masculini), dezvoltarea sa fiind completa la pubertate.
Prostata are forma unei castane si cantareste 15-20 grame.
Din punct de vedere anatomic prostata prezinta 5 lobi: anterior (foarte putin dezvoltat), posterior (partea periferica a prostatei), median (situat spre colul vezical) si doi lobi laterali. Din punct de vedere anatomo-clinic se poate descrie o prostata centrala (periuretrala) situata de la baza glandului pana la nivelul veru montanum, la acest nivel dezvoltandu-se in general adenomul de prostata si prostata periferica la nivelul careia apare de obicei cancerul de prostata.
Principalele boli ale prostatei sunt: adenomul, cancerul de prostata, prostatita (infectie acuta sau cronica), abcesul, chistul si litiaza, putin frecventa.

Adenomul de prostata versus Cancerul de prostata

Adenomul de prostata (hiperplazie benigna de prostata) este o tumora benigna, omogena, incapsulata care se dezvolta in prostata centrala, in timp ce cancerul de prostata (adenocarcinomul de prostata / ADK-P) reprezinta o tumora maligna epiteliala localizata la nivelul epiteliului acinilor glandulari prostatici, dezvoltat in general in glanda periferica si mai rar in segmentul central.

Cauzele sunt pentru ambele boli de departe neelucidate, insa la cancerul de prostata s-au identificat mai multi factori incriminatori: genetici, alimentari (vitaminele C si A au un caracter protector), hormonali (dezechilibrele hormonale, in special la perioada pubertatii par a avea un rol carcinogen), virusurile etc.
Dezvoltarea adenomului de prostata este influentata de alterarea echilibrului estrogen-testosteron. Dezechilibrul acesta explica dezvoltarea bolii dar nu poate explica declansarea ei.

Simptomatologia la adenomul de prostata consta in:
- urinari dese (polachiurie - la inceput nocturna si apoi diurna si nocturna);
- disconfort la urinare ( disurie );
- urinare cu sange ( hematurie );
- falsa incontinenta urinara – determinata de urinarea „prin prea plin”;
In cazul cancerului de prostata, dintre manifestarile generale cele mai frecvente sunt astenia, scaderea in greutate, inapetenta (scaderea poftei de mancare), insomnie, iritabilitate, dureri vertebrale , care pot crea confuzii cu crizele de lombosciatica, icter obstructiv, cefalee, tulburari neurologice, semne clinice de insuficienta renala cronica (in cazul obstructiei caii urinare superioare in faze avansate ale bolii).
Manifestarile locale apar cel mai frecvent tardiv datorita localizarii periferice tumorale. Problemele la urinare sunt similare celor determinate de adenom, dar au o evolutie lenta continua si progresiva spre deosebire de adenom unde evolueaza capricios si imprevizibil.

Diagnosticul in cazul adenomul si a cancerului de prostata se face in baza unui examen clinic (anamneza medicala, palpare, tuseu rectal) si a rezultatelor obtinute in uma investigatiilor paraclinice: PSA (antigenul prostatic specific) si ecografie.
In functie de rezultate, in cazul cancerului de prostata, este necesar sa efectuam o punctie-biopsie prostatica, in prezent efectuata pentru toate suspiciunile de cancer prostatic in vederea confirmarii diagnosticului.
In premiera, in perioada 10 Mai 2010 – 10 Iunie 2010, orice persoana poate efectua GRATUIT testul rapid de PSA, in clinicile Gral Medical. In numai 10-15 minute pacientii vor avea raspunsul la analiza. In plus, fiecare pacient va beneficia de 25% reducere pentru orice alta investigatie recomandata de doctorul specialist.
Campania “Curge apa la cismea ?”se va desfasura in Bucuresti si Ploiesti, facand parte din demersurile operatorului de servicii medicale Gral Medical de informare a populatiei cu privire la preventia si tratamentul adecvat fiecarei afectiuni.
In functie de rezultatele obtinute un doctor specialist urolog va consilia pacientul pentru a stabili un diagnostic corect si a prescrie un tratament corespunzator.
Programari si consiliere online: www.gralmedical.ro , sau apeland numerele de telefon:
021 323 00 00 (02) - Clinica de Diagnostic Gral;
021 317 83 95- Clinica Gral Colentina;
0244 597 753- Clinica Gral Ploiesti;

Tratamentul este complet diferit in cazul celor 2 boli.
In cazul adenomului de prostata, in fazele incipiente se recomanda tratamentul medicamentos -asa numita faza de prostatism. Tratamentul consta in administrarea unor principii medicamentoase care actioneaza asupra componentei musculare si a celei glandulare a prostatei, ducand la ameliorarea simptomelor.
In fazele avansate se va apela la:
- interventia chirurgicala (eliminarea tesutului patologic)
- tratamentul endoscopic care consta in sectionarea electrica a adenomului cu ajutorul unei anse, procedeu numit rezectia transuretrala a prostatei.
- electrovaporizarea transuretrala a prostatei, intensitatea curentului din ansa ducand la vaporizarea tesutului patologic.
In ultimii ani s-au impus, alaturi de rezectia endoscopica clasica (TUR-P) vaporizarea cu plasma a adenomului de prostata (PVP), distructia cu laserul (in special laserul green) in tratamentul adenomului de prostata.
In ceea ce priveste tratamentul cancerului de prostata, prima precizare care trebuie facuta este faptul ca adenocarcinomul de prostata (ADK-P) este o neoplazie, o afectiune maligna agresiva care trebuie tratata agresiv. Tratamentul ADK-P este de mai multe tipuri: endocrin, chirurgical, radioterapic, chimioterapic, imunoterapic si genetic.
In fazele incipiente radioterapia externa ofera sanse mari de vindecare, fara a mai fi nevoie de tratamente alternative.
Aparatele ultromoderne cu tehnologie de tip IMRT , IGRT au o precizie ridicata ducand la efecte secundare minime, in comparatie cu echipamentele de tehnologie anterioara.
In fazele mai avansate este nevoie de o combinatie de terapii, astfel interventia chirurgicala, radioterapia externa sau interna (introducerea de implanturi radioactive in tumora) si chimioterapia sunt recomandate de specialisti.
Tratamentul cancerului de prostata trebuie individualizat in functie de stadiul tumoral in momentul depistarii cancerului.

Recomandari
O alimentatie sanatoasa si efectuarea periodic a analizelor specifice pot diminua riscul de aparitie a bolilor de prostata. Orice afectiune depistata din timp mareste sansele de vindecare a bolii prin urmarea unor tratamente personalizate. Comunicarea dintre pacient si doctor este importanta deoarece in alegerea unei alternative terapeutice trebuie tinut cont si de optiunea pacientului, el trebuie sa stie din timp de avantajele si dezavantajele oferite de tratamente. Tratamentul medicamentos trebuie sa se faca numai sub supravegherea medicului specialist, orice alta varianta poate sa inrautateasca in timp starea de sanatate a bolnavului.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4342 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Ai probleme cu genunchii? Cum sa iti intaresti osatura

Zona genunchilor se refera la cea mai mare incheietura a corpului…

Remedii pentru dureri provocate de proteza dentara

Proteza dentara este de mare ajutor cand dintii slabesc si cad…

Postul negru, cheia imunitatii si-a regenerarii celulelor stem

Cine-ar crede ca doar cateva zile de post negru, fara mancare,…

Tratament pentru disfunctia erectila: ce optiuni exista pentru impotenta?

Disfunctia erectila sau, mai colocvial spus, impotenta masculina…

Secrete medicale pe care le ascund barbatii

Nu e un mare secret faptul ca barbatii urasc sa se duca la doctor.…

Alimente pentru oase puternice

Cand vorbim de un sistem osos sanatos, ne gandim instant la…

Tine colesterolul sub control

Primul pas pentru a preveni bolile de inima este sa ai grija…

Resveratrol, cheia unei vieti indelungate

Cea mai mare dorinta a omului este sa traiasca mult si bine.…

Simptomele bolii Parkinson

Boala Parkinson este o tulburare cerebrala provocata de pierderea…

Hai la maraton!

Daca ai de gand sa alergi vreodata la maraton, trebuie, totusi,…