revista

Vitiligo sau depigmentarea pielii. Cauze, simptome, remedii

Vitiligo sau depigmentarea pielii. Cauze, simptome, remedii

Vitiligo sau depigmentarea pielii. Cauze, simptome, remedii

Vitiligo este o discromie care afecteaza pielea, prin aparitia de pete albe pe diferite suprafete cutanate. Orice zona a corpului poate fi afectata de vitiligo, iar majoritatea oamenilor dezvolta pete albe concomitent pe diferite arii ale corpului.

Cauzele aparitiei si factori de risc

Fiind vorba de o tulburare ce tine de decolorarea pielii, avem de-a face cu melanina, pigmentul care da pielii culoarea caracteristica. Vitiligo apare in urma unei pierderi de melanina provocate de distrugerea celulelor numite melanocite. Cauza exacta a deteriorarii melanocitelor nu este clara, o explicatie posibila fiind aceea ca sistemul nostru imunitar poate fi de vina, ca si in ale boli autoimune. Vitiligo este mai proeminenta in cazul persoanelor cu tenul inchis la culoare.

Vitiligo afecteaza pana la 2% din populatie, atat barbatii, cat si femeile, preponderent in perioada intre 10-30 de ani. 95% dintre cei afectati dezvolta boala pana in 40 de ani. Uneori, se poate transmite genetic, in cazul celor cu istorie de vitiligo sau grizonarea parului timpurie. Printre alti factori care cresc sansele cuiva de a dezvolta aceasta discromie cutanata este boala tiroida autoimuna (tiroidita Hashimoto).

Simptome:

Printre simptomele vitiligo, cel mai vizibil este pierderea rapida a pigmentului pe zone diferite ale pielii. In principiu, boala afecteaza zonele expuse la soare, cele care permit transpirarea, zonele din jurul alunitelor sau zona din jurul gurii. Din pacate, foarte rar se intampla ca un pigment sa isi revina, odata ce petele albe s-au dezvoltat pe piele. Vitiligo poate afecta si ochii, si parul.

Cum se pune diagnosticul de vitiligo?

Doctorul poate pune acest diagnostic dupa un examen fizic. Din nefericire, nu se stie niciun remediu total pentru aceasta tulburare. Totusi, unele metode care se refera la cosmetice, repigmentare prin terapia cu lumina UV, cremele cu corticosteroizi, depigmentarea zonelor neafectate sau implanturile de piele (grefe), pot fi de folos pentru cei ce doresc ameliorarea aspectului pielii.

Tratamente si remedii pentru vitiligo

Cum mentionam, vitiligo nu are sanse de vindecare, insa sunt metode de atenuare a aspectului pielii. Cel mai recomandat de specialisti este terapia cu lumina. Razele UV sunt responsabile de pigmentarea pielii, la fel ca si bronzarea la soare. Eficacitatea tratamentului cu lumina UV variaza de la un bolnav la altul, insa in general, raspunsul este pozitiv. Totusi, trebuie sa existe precautie mare: vitiligo se refera la absenta pigmentului in piele, prin urmare zonele afectate sunt foarte sensibile la soare si pot suferi arsuri solare.

Se mai poate face apel la steroizi – pentru a stimula producerea de melanocite-lipsa. Steroizii au, insa, multe efecte adverse si sunt un tratament temporar. Daca opriti tratamentul cu steroizi, vitiligo se intoarce destul de devreme. Unii apeleaza la depigmentarea zonelor neafectate de vitiligo, pentru a uniformiza culoarea pielii.

Vitaminele nu sunt de mare ajutor in caz de vitiligo, pentru ca boala nu este cauzata de o deficienta de vitamine. Insa telina este un remediu natural recomandat, pentru ca ea contine psoraleni ce maresc reactia naturala a pielii la soare.

Un mic studiu facut la Departamentul de Dermatologie de la Universitatea din Alabama, Birmingham  a constatat ca suplimentarea cu acid folic, vitamina B12, vitamina C a dus la repigmentare vizibila a pielii subiectilor. Prin urmare, puteti lua un produs natural pe baza de vitamina B, care conţine sa contina 100 de miligrame din fiecare vitamina B importanta si cel putin 400 micrograme de acid folic zilnic, 1.000 micrograme de vitamina B12 zilnic si 2.000 miligrame de vitamina C de doua ori pe zi.

Remediile homeopate care pot fi recomandate pentru vitiligo includ fosfor, dioxid de siliciu, sulf si alte elemente, insa cel mai bine apelati la un specialist homeopat.

Exista o serie de cosmetice de acoperire care se pot adapta tonului pielii. Astfel de produse sunt folosite de obicei pentru zone mici depigmentate, in genere pe fata si pe maini si trebuie reaplicate in timpul zilei.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Psoristop 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Ginkgobil extra 60cps PRO NATURA
-50%
13 ,87 LEI
27,74
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Diurexan 40cps FARMACLASS
-30%
14 ,45 LEI
20,65
» Mai sunt inca 3 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

10 beneficii uluitoare ale polenului de albine

10 beneficii uimitoare ale polenului de albine   Dupa cum…

Imunizeaza-te in 9 pasi!

Urmatoarele produse naturale nu au rolul numai de a-ti stimula…

Remediile casei din plante si uleiuri esentiale la indemana!

Trandafirul Petalele de trandafir te ajuta sa scapi de simptomele…

Remedii pentru pietre la rinichi

Rinichii sunt unele dintre cele mai importante organe ale corpului…

Ce este homeopatia?

Homeopatia este o ramura a medicinii alternative care isi propune…

Cum se prepara alifiile din plante

La crearea unui unguent pe baza de plante, este important de…

Ai nasul infundat? Top leacuri eficiente pentru decongestionarea sinusurilor

Exista mai multe cauze pentru care nasul devine congestionat,…

Efectele vindecatoare ale lavandei

Aceasta planta violet nu este numai una parfumata, ci si un…

Cum tratezi tusea

Poate ca nu poti trata raceala si gripa pana nu se duc de la…

Cauze si remedii pentru hipercolesterolemie

Cauze ale colesterolului ridicat Un nivel ridicat de colesterol…