Crezi ca trebuie neaparat sa urmezi un program de detoxifiere propus de diferite firme ori unul promovat de mass-media ori de celebritati? Ei bine, detoxifierea nu trebuie sa fie atat de scumpa si restrictiva, cand exista atatea alimente comune care au acest rol detoxifiant. Pe urmatoarele, le ai deja in casa…
Otetul din cidru de mere
Cu siguranta il ai in casa pentru salate si marinate ori pentru uz casnic (dezinfectant). Daca nu, cu siguranta ar trebui sa il achizitionezi, pentru ca detoxifiaza organismul, ajuta digestia si tranzitul intestinal si merge de minune ca produs de curatat. Practic, 2 linguri de otet din cidru de mere, luat inainte de culcare, echilibreaza nivelul de glucoza din sange dimineata.
Ceai din otet din cidru de mere
Ai nevoie de: 300 ml apa fierbinte, 2 linguri suc de lamaie, 2 linguri otet din cidru de mere, 1 lingura de miere, 1 lingurita de scortisoara sau cuisoare. Amesteca-le intr-o cana mare si bea-l inainte de culcare.
Coriandrul
Este unul dintre cele mai comune verdeturi folosite de romani in bucatarie pentru mancarurile aromate ori picante. Daca nu il ai deja, afla ca este un detoxifiant slab in calorii si plin de antioxidanti. In plus, daca mananci regulat sau cantitati mai mari, poate deveni o sursa de fibre. Exista studii care arata ca suprima acumularea de toxine in organism. Adauga-l in salate ori garnituri de legume.
Morcovi cu coriandru
Ai nevoie de: 1 lingura de ulei de masline, 1 lingurita de usturoi tocat, 1 lingura de coriandru proaspat taiat, 1 lingurita de pudra de chili, 3 morcovi mari, curatati si taiati bucatele, 1 cartof mare taiat bucatele, 5 pahare de supa de legume, sare si piper.
Incalzeste usor uleiul intr-o tigaie larga, la foc mediu. Adauga usturoiul, coriandrul si pudra de chili. Soteaza si ceapa, apoi adauga morcovii si cartoful. Coace timp de 5 minute, apoi adauga supa de legume. Lasa pe foc timp de 30-45 minute sau pana se inmoaie legumele. Foloseste blenderul pentru a prepara o supa-crema.
Sfecla rosie
Sunt foarte gustoase si usor de preparat in multe feluri, in timp ce salata de sfecla murata este preferata noastra. Sfecla rosie e foarte buna sub forma de suc proaspat. Acesta stimuleaza circulatia sangvina spre muschi si este adorat de atleti si pasionati de fitness. Mai mult, este benefic pentru inima si intreg sistemul circulator. Sucul de sfecla rosie are rolul de scadere a hipertensiunii.
Suc de sfecla cu morcovi si ghimbir
Ai nevoie de: 3 sfecle rosii, 3 morcovi, 4 tulpini de telina, 1 bucatica de ghimbir. Se dau toate la blenderul si se serveste ca atare.
Ghimbirul
Este mai des intalnit in sezonul rece pentru ca incalzeste corpul, dar este si o aroma placuta in prajiturele si limonade. Ghimbirul este celebru ca ajutor digestiv natural in cazurile de voma sau greata, mai ales in randul femeilor insarcinate. Ghimbirul are rol antiinflamator si analgezic – dupa antrenamente grele. Febra musculara e mai slaba cu 25%!
Ceai detoxifiant de ghimbir
Ai nevoie de: 200 ml apa, 4 felii de ghimbir, jumatate de lamaie taiata felii, putin cayenne. Se amesteca toate intr-un recipient si se bea ca ceai, dimineata sau seara. Ajuta digestia!
Lamaia
Cine n-are lamai, sa-si cumpere. Asta pentru ca se foloseste in foarte multe retete si bauturi. Lamaia are rol de echilibrare a pH-ului, pentru ca scade aciditatea si stimuleaza imunitatea. In plus, polifenolii din lamaie (antioxidantii) previn cresterea in greutate si acumularea de grasimi. Foloseste lamaia la orice.
Ceai de lamaie detoxifiant
Ai nevoie de: 60 ml suc de lime, 60 ml suc de lamaie, 200 ml apa, 60 ml otet din cidru de mere, putin cayenne. Amesteca-le pe toate si savureaza ca atare.