O buna parte dintre produsele nesanatoase o stim: sucurile dulci, zaharul, prajelile, fast foodul. Dar care sunt acele alimente pe care nici expertii in nutritie nu le consuma vreodata? Iata cateva dintre alimentele pe care nutritionistii nu le mananca vreodata.
Hot dogul, sunca, mezelurile
Multi dintre nutritionisti nu consuma carnuri procesate dintr-un motiv foarte intemeiat. Alimentatia care contine carnuri procesate precum mezelurile creste mult riscul de imbolnavire si chiar de deces din cauza bolilor cardiovasculare ori a cancerului. Ca vorbim de bacon, hot dog, carnati, sunca – mezeluri procesate care contin sare, nitriti si nitrati – este important sa le consumam foarte rar pentru ca te predispun la hipertensiune, diabet ori boli renale si nu numai.
Bauturile cu cafea indulcite
In general, produsele din cafea contin multe calorii si mult zahar. Spre deosebire de zaharurile naturale din fructe, zaharurile adaugate din siropuri sau zaharul rafinat, existente in cafea, te predispun la bolile de inima. O cafea pretentioasa poate ajunge pana la 400 de calrii si 15 lingurite de zahar, enorm pentru organismul nostru. Se recomanda cafeaua simpla, fara siropuri sau zahar, maximum doua cesti pe zi. Pentru femei, maximul este de 6 lingurite, iar pentru barbati, de 9 lingurite de zaharuri adaugate pe zi.
Margarina
Grasimile trans maresc riscul de boli cardiovasculare si de hipercolesterolemie, in timp ce scad nivelul de colesterol bun. Margarinele solide sunt periculoase pentru ca sunt formate din grasimi partial hidrogenate – adica grasimi trans. Expertii recomanda maximum 1% de grsimi trans din totalul zilnic. Asadar, daca consumi 2000 de calorii pe zi, 20 calorii pot veni din grasimi trans. Dar problema e ca oricum le preiei din anumite produse animale – lactate, carnuri – asadar nu mai ai nevoie de alte alimente precum margarina in sistem. Foloseste untul in schimb.
Produsele de patiserie
Nutritionistii stiu foarte bine ca acestea au muuulte calori si zero nutrienti. Produsele de patiserie contin conservsnti, zahar, aditivi. Alternativele sanatoase sunt fructele, legumele, grasimile sanatoase.
Cerealele dulci
Evident, nu toate cerealele de pe piata sunt si sanatoase. Degeaba promit centimetri in minus, de vree ce sunt pline de zaharuri. Singurele cereale sanatoase sunt cele simple, lipsite de zahar, care nu iti dau senzatia ca mananci un desert la micul dejun. Vorbim de cerealele fara coloranti, fara ciocolata, fara nimic adaugat – adica cele care nu contin calorii, zahar si aditivi.