Pe principiul ca lucrurile bune vin in sticlute mici, asa si o mana de nuci fac minuni asupra organismului nostru. Dar cum spuneam, doar o mana, nu o punga! Nucile sunt un boom cand vine vorba de nutrienti: grasimi sanatoase, proteine, vitamine si minerale la un loc. Insa care sunt atuurile si dezavantajele fiecarui tip de nuca in parte?
Migdalele, caju si fisticul
Cele mai delicioase dintre nucifere, ele contin aceeasi proportie de calorii, insa consumate moderat, nu dauneaza niciunei diete. Ele reprezinta un mic de proteine, fibre si mai ales acizi grasi esentiali, care te ajuta sa te simti satula rapid. Migdalele sunt cele mai slab calorice, cu 160 calorii: 23 bucati cu 6 g proteine si 14 g grasimi. Urmate de caju: 16 bucati, 5 g proteine, 13 g grasime, si fistic cu 49 bucati, 6 g proteine si 13 g grasime. Nu consuma prea des nuciferele prajite sau ambalate, ci crude sau coapte fara ulei.
Nucile pecan si cele macadamia
Primele sunt originare din America de Nord, celelalte din Australia. Sunt cele mai putin recomandate pentru diete, pentru ca sunt grase. 10-12 nuci de macadamia contin 2 g proteine, 21 g grasimi, cele pecan contin, la 20 de jumatati, 3 grame proteine si 20 grasime. Au 200 calorii fiecare portie.
Cele mai bune nucifere pentru inima: cele clasice romanesti
Contin cei mai multi acizi grasi Omega 3, dar 7 nuci intregi contin 185 calorii, 18 g grasimi si 4 g proteine. Ele ajuta in cazul bolilor de inima, fiind la fel de eficiente precum uleiul de masline in reducerea inflamatiilor si oxidarii din artere, dupa o masa copioasa. Se recomanda 8 nuci pe zi.
Cele mai bune nucifere pentru creier: alunele
Acestea sunt, in mod normal, legume, dar ne referim la ele ca la nucifere. Sunt bogate in folati ce asigura dezvoltarea creierului si protejarea lui impotriva declinului cognitiv, dar in special se recomanda femeilor insarcinate. Contin acizi grasi, vitamina E si 170 calorii la 28 bucati, 7 g proteine si 14 g grasimi.
Cele mai bune nucifere pentru prevenirea bolilor: migdalele
Sunt reginele nuciferelor, continand mai mult calciu decat oricare altele si mai putine calorii. In plus, iti ofera fibre si vitamina E.