Au un nume ciudat, dar sunt superfructe! De culoare rosie, orginare din Viternam, ele se cultiva mai ales in Asia si China, ca si plante ornamentale. Se mai cunosc sub numele de castravetele amarui chinezesc si sunt bogate in antioxidanti precum beta-caroten (transformat in vitamina A in organism), licopena (cu 70% mai multa decat in rosii!) si zeaxantina, cu multiple proprietati protectoare.
Fructele de gac sunt consumate adeseori la noi ca suc, avand rol in tratarea problemelor de ochi, arsuri, probleme cu pielea si diferse rani. Fructele de gac stimuleaza imunitatea, potenta sexuala, sanatatea inimii si a prostatei.
Antioxidantii din fructele de gac
Zeaxantina are rol in protejarea tesuturilor ochilor impotriva radiatiilor razelor ultraviolete si impotriva oxidarii acestor tesuturi. Iar impreuna cu beta-carotenul, te ajuta sa ai o vedere buna pe timp de noapte si sa eviti riscul orbirii.
Beta-carotenul are rol in stimularea sistemului imunitar, ajutand – convertit in vitamina A – la productia de celule albe in sange numite limfocite, care sunt esentiale in lupta contra bolilor de orice natura. In plus, sustine si functia reproducatoare, prin stimularea productiei de sperma si a sanatatii dezvoltarii embrionare. Licopena si beta-carotenul protejeaza pielea de radicalii liberi si promoveaza o pielea radianta, frumoasa si sanatoasa. Mai mult, licopena care se regaseste din abundenta in fructele de gac reduce hiperplazia prostatica benigna (marirea prostatei) si reduce riscul de cancer de prostata. Antioxidantii din fructele de gac sustin sanatatea inimii prin faptulca te ajuta sa combati ateroscleroza (ingrosarea arterelor) si tine la distanta posibilitatea atacului de cord. Studiile straine sustinca fructele de gac lupta cu diferite tipuri de cancer.
Caracteristici nutritionale ale fructelor de gac
Acest “fruct din rai” contine de 70% mai multa licopena decat rosiile si dcu 205 mai mult beta-caroten decat morcovii. In plus, mai contine acizi grasi precum cel linoleic si alfa linoleic, cat si alfa-tocoferol si zeoxantina pentru a te tine departe de radicalii liberi.