Indulcitorii artificiali
De obicei, acestia se folosesc in dietele de slabit si in alimentele si bauturile fara zahar. Doar ca unele studii ii coreleaza cu aparitia cancerului. Unul dintre ele, din 2007, a testat soarecii de laborator cu doza zilnica pe care oamenii o pot ingera fara probleme, iar animalele testate au descoperit ca aspartamul (E951) a favorizat aparitia leucemiei si a cancerului la san. In ciuda acestui fapt, asociatiile responsabile din domeniu nu isi schimba parerea despre dozele de aspartam permise in alimentatie care pot fi periculoase pentru sanatate. In plus, E951 pare sa induca si reactii neurotoxice precum ameteli, dureri de cap, confuzie mentala, migrene.
La fel se intampla si cu acesulfam-K, care se foloseste ca indulcitor pentru produse de patiserie, guma, gelatina si care nu a fost inca pe deplin testat si verificat, desi studiile il coreleaza cu tumorile aparute la nivelul ficatului.
Se regasesc in: produsele dietetice, coca cola, jeleu, deserturi, gume fara zahar, cereale, budinca, ceai rece, pasta de dinti
Monoglutamat de sodiu
Desi este recunoscut ca fiind sigur pentru sanatate, si acum utilizarea sa ridica intrebari. El este de fapt, un aminoacid care da aroma supelor, salatelor, dressingurilor etc. si reuseste sa superexcite celulele pana la riscul de-a le ucide. Studiile au demonstrat ca un consum excesiv de monoglutamat de sodiu duce la depresie, dezorientare, probleme cu ochii, oboseala si dureri de cap si obezitate. Din fericire, aceste efecte negative sunt pe termen scurt.
Se regaseste in: mancarea chinezeasca de restaurant, snacksuri, prajituri, sosuri, alimente inghetate.
Colorantii alimentari
Regasiti din plin in dulciuri si bauturi dulci, acestia duc la probleme comportamentale la copii si la reducerea IQ-ului. Culoarea albastra este interzisa deja in Norvegia, Finlanda si Franta si poate duce la daune cromozomiale. Culoarea rosie a fost interzisa din 1990, dar continua sa fie folosita. Din pacate, poate provoca cancerul de tiroida si probleme cromozomiale (in urma studiilor facute pe animale de laborator). Tartrazina sau culoarea galbena creste numarul tumorilor in zona glandelor adrenale si renale la animalele de laborator.
Se regasesc in: dulciuri, prajituri congelate, inghetata, branzeturi, bauturi dulci.
Nitritii si nitratii
Se adauga la carnurile procesate pentru culoarea rosie si poate duce la formarea nitrosaminmelor, un carcinogen uman care poate provoca probleme ale ADN-ului si poate creste degenerarea celulara. Studiile arata ca exista o legatura intre un nivel crescut de nitrati si nitriti si numarul deceselor din cauza bolilor precum Alzheimer, diabet, Parkinson. In plus, nitrosamina poate duce la cancer gastric si colorectal.
Se regaseste in: carnuri precum sunca, bacon, hot dog, orice este afumat.
Dioxidul de sulf
Se foloseste lauscarea caiselor sau a altor fructe datorita proprietatilor antimicrobiene. Se numeste E220 si pastreaza fructele departe de degradare. Dioxidul de sulf este de asemenea important in industria vinului, creat ca antibiotic si antioxidant. Cand scrie pe eticheta „contine sulfiti”, la el se refera.
Doar ca el poate starni crizele de astm. Cele mai recente studii au aratat ca tinerii care consuma multe produse cu sulfiti pot suferi probleme bronsitice, hipertensiune, amorteala, bufeuri si socuri anafilactice. In plus, sulfitii distrug vitaminele B1 si E. Nu se recomanda copiilor si celor care sufera de conjunctivita, bronsita, astm sau boli cardiovasculare.
Se regaseste in: bere, bauturi carbogazoase, sucuri, fructe uscate, vin, otet, produse pe baza de cartofi.
BHA si BHT
Ambele protejeaza grasimile de oxidarea provenita din expunerea grasimilor la oxigen. Acestia sunt conservanti adaugati mai ales la chipsuri, cereale si orez ori la produse cu grasime animala, pentru a nu deveni rancede. Doar ca pot fi carcinogeni pentru oameni, ne anunta institutele de cercetare, date fiind rezultatele studiilor facute pe soareci, sobolani si hamsteri.
Bromura de potasiu
Acest compus intareste aluatul si permite coacerea in cuptor, dar principala grija e ca bromatii au legatura cu cancerul, in urma studiilor pe animale. De aceea a si fost interzis in numeroase tari.
Se regaseste in: paine si alte produse de panificatie.