revista

Care sunt aditivii si conservantii alimentari periculosi

Care sunt aditivii si conservantii alimentari periculosi

Indulcitorii artificiali

De obicei, acestia se folosesc in dietele de slabit si in alimentele si bauturile fara zahar. Doar ca unele studii ii coreleaza cu aparitia cancerului. Unul dintre ele, din 2007, a testat soarecii de laborator cu doza zilnica pe care oamenii o pot ingera fara probleme, iar animalele testate au descoperit ca aspartamul (E951) a favorizat aparitia leucemiei si a cancerului la san. In ciuda acestui fapt, asociatiile responsabile din domeniu nu isi schimba parerea despre dozele de aspartam permise in alimentatie care pot fi periculoase pentru sanatate. In plus, E951 pare sa induca si reactii neurotoxice precum ameteli, dureri de cap, confuzie mentala, migrene.

La fel se intampla si cu acesulfam-K, care se foloseste ca indulcitor pentru produse de patiserie, guma, gelatina si care nu a fost inca pe deplin testat si verificat, desi studiile il coreleaza cu tumorile aparute la nivelul ficatului.

Se regasesc in: produsele dietetice, coca cola, jeleu, deserturi, gume fara zahar, cereale, budinca, ceai rece, pasta de dinti

Monoglutamat de sodiu

Desi este recunoscut ca fiind sigur pentru sanatate, si acum utilizarea sa ridica intrebari. El este de fapt, un aminoacid care da aroma supelor, salatelor, dressingurilor etc. si reuseste sa superexcite celulele pana la riscul de-a le ucide. Studiile au demonstrat ca un consum excesiv de monoglutamat de sodiu duce la depresie, dezorientare, probleme cu ochii, oboseala si dureri de cap si obezitate. Din fericire, aceste efecte negative sunt pe termen scurt.

Se regaseste in: mancarea chinezeasca de restaurant, snacksuri, prajituri, sosuri, alimente inghetate.

Colorantii alimentari

Regasiti din plin in dulciuri si bauturi dulci, acestia duc la probleme comportamentale la copii si la reducerea IQ-ului. Culoarea albastra este interzisa deja in Norvegia, Finlanda si Franta si poate duce la daune cromozomiale. Culoarea rosie a fost interzisa din 1990, dar continua sa fie folosita. Din pacate, poate provoca cancerul de tiroida si probleme cromozomiale (in urma studiilor facute pe animale de laborator). Tartrazina sau culoarea galbena creste numarul tumorilor in zona glandelor adrenale si renale la animalele de laborator.

Se regasesc in: dulciuri, prajituri congelate, inghetata, branzeturi, bauturi dulci.

Nitritii si nitratii

Se adauga la carnurile procesate pentru culoarea rosie si poate duce la formarea nitrosaminmelor, un carcinogen uman care poate provoca probleme ale ADN-ului si poate creste degenerarea celulara. Studiile arata ca exista o legatura intre un nivel crescut de nitrati si nitriti si numarul deceselor din cauza bolilor precum Alzheimer, diabet, Parkinson. In plus, nitrosamina poate duce la cancer gastric si colorectal.

Se regaseste in: carnuri precum sunca, bacon, hot dog, orice este afumat.

Dioxidul de sulf

Se foloseste lauscarea caiselor sau a altor fructe datorita proprietatilor antimicrobiene. Se numeste E220 si pastreaza fructele departe de degradare. Dioxidul de sulf este de asemenea important in industria vinului, creat ca antibiotic si antioxidant. Cand scrie pe eticheta „contine sulfiti”, la el se refera.

Doar ca el poate starni crizele de astm. Cele mai recente studii au aratat ca tinerii care consuma multe produse cu sulfiti pot suferi probleme bronsitice, hipertensiune, amorteala, bufeuri si socuri anafilactice. In plus, sulfitii distrug vitaminele B1 si E. Nu se recomanda copiilor si celor care sufera de conjunctivita, bronsita, astm sau boli cardiovasculare.

Se regaseste in: bere, bauturi carbogazoase, sucuri, fructe uscate, vin, otet, produse pe baza de cartofi.

BHA si BHT

Ambele protejeaza grasimile de oxidarea provenita din expunerea grasimilor la oxigen. Acestia sunt conservanti adaugati mai ales la chipsuri, cereale si orez ori la produse cu grasime animala, pentru a nu deveni rancede. Doar ca pot fi carcinogeni pentru oameni, ne anunta institutele de cercetare, date fiind rezultatele studiilor facute pe soareci, sobolani si hamsteri.

Bromura de potasiu

Acest compus intareste aluatul si permite coacerea in cuptor, dar principala grija e ca bromatii au legatura cu cancerul, in urma studiilor pe animale. De aceea a si fost interzis in numeroase tari.

Se regaseste in: paine si alte produse de panificatie.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Psoristop 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Ginkgobil extra 60cps PRO NATURA
-50%
13 ,87 LEI
27,74
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Diurexan 40cps FARMACLASS
-30%
14 ,45 LEI
20,65
Conuri auricolare ceara de albine (mici) 2buc HOVAN
-25%
5 ,04 LEI
6,72
» Mai sunt inca 3 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Copil mofturos? Ajuta-l sa iubeasca mancarea sanatoasa!

Pentru un părinte este groaznic atunci când copilul său…

Alimentatia atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata

Alimentatia este extrem de importanta atunci cand o femeie vrea…

Carnea in alimentatie si starea de constienta

Carnea, alimentația și starea de conștiență Dacă în țările…

Tratamentul naturist al alergiilor alimentare

Alergiile alimentare sunt destul de greu de controlat, dar cu…

Alimentatie pentru un creier sanatos

Acizii grași pentru un creier alert Când se vorbește despre…

Beneficiile consumului de microalge si alge marine

Algele verzi, roșii și brune: varec, kombu, wakame, hijiki,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Ai colesterolul marit? Scade colesterolul rau cu cateva metode

Cea mai buna cale prin care poti regla nivelul de colesterol…

Ce poti manca pentru a stimula metabolismul sa arda grasimile mai repede

Natura ne ofera unele produse minune cu efect termogenic –…

Top alimente periculoase pe care ar trebui sa le scoti de pe listele de cumparaturi

Stim, este enervant sa primesti reguli peste reguli: ce sa mananci,…