Atat ca suc, cat si consumate ca atare, rodiile – specie asiatica folosita in multe preparate naturiste ca remedii – sunt o sursa puternica de antioxidanti cu proprietati antiinflamatorii ce sunt benefice problemelor cardiace: hipercolesterolemie, hipertensiune, atacuri de cord si altele corelate.
Rodiile ajuta la prevenirea depozitelor de grasime acumulate pe artere, proces care duce la ateroscleroza si la alte probleme cardiovasculare. Studiile arata ca un consum regulat de suc de rodii reduce dezvoltarea acestor depozite in artere mai ales in cazul diabeticilor. In plus, mentine venele flexibile si ferite de inflamatii locale.
Mai mult, antioxidantii continuti sustin sportivii in performanta lor atletica si in general protejeaza fata de razele solare. Rodia se mai foloseste ca aspirina naturala, prevenind colagularea sangelui in tromboze.
Semintele de rodii contin si fibre esentiale pentru tractul digestiv.
Cum sa desfaci rodia si sa nu te chinui prea mult cu extragerea semintelor lor:
- Taie o rodie in sferturi, apoi asaza bucatile intr-un bol cu apa. Semintele se vor scufunda pe fundul bolului, iar membrana se va ridica.
Un pahar de suc de rodie iti ofera 40% din doza zilnica necesara de acid folic, vitamine A, C si E. Mai mult, rodia este o sursa bogata de acid elagic si acid punicic – un acid grad polinesaturat omega-5 care ajuta foarte mult in regenerarea celulara – fiind benefic pentru ten. Acest fruct mai contine si minerale precum calciu, fosfor, potasiu, fier, niacina, tiamina, folati si riboflavina – vitamine B.
Sucul de rodie ajuta si la eliminarea radicalilor liberi din corp, evitand astfel formarea si dezvoltarea formelor de cancer. Continutul de antioxidanti neutralizeaza toxinele si sustine sistemul imunitar, ajutand si la inducerea apoptozei – procesul prin care celulele se autodistrug.
Sucul de rodie se foloseste si in tratarea diareei, indigestiei si dezinteriei, pentru ca joaca un rol vital in secretia de enzime ce sustin digestia.