Guta este o afectiune inflamatorie extrem de dureroasa, care consta in acumularea de cristale ascutite si subtiri de acid uric, care ataca degetele mari de la picioare, gleznele, genunchii si mainile. Un astfel de atac poate dura chiar luni de zile, iar barbatii si obezii sunt mai predispusi la asa ceva. Asa ca, daca esti predispus la guta, este bine sa fii atent la ce incluzi in regimul tau alimentar, pentru a-ti proteja incheieturile de dureri.
Alimente de evitat
Scoicile
Renunta la fructele de mare si la mare in timpul unui atac de guta, spun nutritionistii. Aceste produse sunt incarcate cu purine, compusi pe care organismul ii transforma in acid uric. Asa ca mentine carnea si fructele de mare in limite minime, maximum 100 g pe zi.
Heringul
Desi unele fructe marine pot fi consumate din cand in cand, altele trebuie scoase de tot din meniu, de cei care au guta. Evita heringul, tonul, ansoa, spre exemplu. Pe de alta parte, crevetii, homarul, crabii sunt relativ siguri, spun reumatologii straini.
Ficatul
Organele animale precum ficatul, rinichii – sunt un mare NU, pentru cei care sufera de guta.
Berea
Da, banala bautura este de doua ori periculoasa pentru oamenii care sufera de guta. Nu doar ca ridica nivelul de acid uric, dar berea ingreuneaza capacitatea organismului de a purifica sistemul de substante daunatoare. Vinul este o alternativa mai buna, dar consumul excesiv este o idee rea, desigur, pentru oricine. Pe perioada episoadelor dureroase, se evita total alcoolul
Carnea rosie
Nu toate tipurile de carne contin acelasi nivel de urine. In general, cea alba este mai putin incarcata in acesti compusi, fata de carnea rosie. Mai bine mananci, mai rar, carne de porc sau oaie, decat de miel sau curcan.
Bauturile dulci
Evita toate bauturile indulcite, care contin sirop de porumb, cum sunt carbogazoasele, pentru ca indulcitorii stimuleaza productia de acid uric. Studiile au demonstrat ca barbatii care beau produse cu fructoza sunt mai predispusi la a face guta.
Asparagusul
Daca esti fan asparagus, spanac, ciuperci sau conopida, afla ca sunt mai bogate in purine decat alte legume, asadar ar trebui sa limitezi consumul de aceste produse. Totusi, nu sunt atat de daunatoare precum carnurile. De retinut ca dietele bogate in legume chiar ajuta la curatarea purinelor din organism.