Zucchini este dovlecelul de vara care creste si la noi in gradina. Un aliment extrem de versatil, care se poate gati in multiple moduri, dandu-ti o portie buna de vitamine si minerale, cu foarte putine calorii. Iata cateva lucruri pe care, poate, nu le stiai despre el.
Putine calorii
Pentru mesele mai grele, este garnitura perfecta: o portie de zucchini feliat, d e 100g, are in jur de… 17 calorii! Asta inseamna cu aproape 50% mai putin decat aceeasi portie, dar de broccoli sau varza de Bruxelles. In plus, il poti folosi in multe retete, cu cartofi copti sau in sosuri cu masline, dar si pe gratar, cu plante savuroase. Un zucchini mediu are in jur de 25 de calorii, comparat cu un cartof copt, care contine 130 de calorii.
E bun pentru inima
Contine aproape 300 mg de potasiu/portie, adica 8% din doza zilnica recomandata. Chiar mai mult decat o banana! Potasiul controleaza tensiunea mai ales cand consumam sare in exces, zi de zi. Studiile sustin sa crestem consumul de potasiu si sa il scadem pe cel de sodiu, pentru a evita atacul de cord sau bolile de inima. Mai mult, o portie de 200 g de zucchini contine 20 mg de vitamina C, adica 33% din doza zilnica!
Il poti folosi in loc de paste
Adauga-l la retetele cu spaghetti, dar il poti folosi si pe post de taietei, pentru ca se pot face usor in aceeasi forma si gati cum gatesti pastele. Zucchini are 95% apa!
Bun pentru ca…
Nu are grasimi, nu are colesterol, este sarac in sodiu, bogat in mangan si vitamina C si are mai mult potasiu decat o banana!