Pe langa faptul ca aromele lor sunt delicioase, condimentele noastre favorite sunt un pachet puternic in doze mici de antioxidanti care pur si simplu ne tin la distanta de boli si mentin sistemul in buna functionare. Antioxidantii sunt vitali in blocarea formarii radicalilor liberi care produc oxidarea celulara si afecteaza astfel celulele. Conteaza foarte mult, pentru a preveni formarea acestor radicali, sa avem grija de nivelul de vitamine si minerale, mai ales de A, C si E.
Plantele si condimentele sunt un mod foarte bun de a ne lua portia de antioxidanti. Surprinzatoar, multe dintre ele contin mai multi antioxidanti decat legumele si fructele@ Folosindu-le din plin in mancarurile noastre, pur si simplu ne intarim sanatatea.
CELE 4 CONDIMENTE MINUNE
Cum multi specialisti au confirmat, exista patru mari plante care contin cea mai mare cantitate de antioxidanti:
Cuisoarele
Ghimbirul
Rozmarinul
Turmericul/curcuma
Sceptici la articolul lui Dr. Mercola, Topul plantelor, condimentelor si alimentelor antiinflamatorii, cercetatorii au facut un experiment pentru a observa adevaratele lor beneficii, testandu-le pe oameni in diferite cantitati. Acestea 4 au rezultat ca cele mai potente in prevenirea bolilor cronice. Pana si cea mai mica cantitate din ele are efect promitator!
TOPUL celor 10 produse antiinflamatorii:
Scortisoara
Condimentele jamaicane
Condimentele pentru placinta de mere
Oregano
Maghiranul
Condimentele pentru placinta de dovleac
Salvia
Cimbrul
Condimentele italienesti gourmet
Inflamatiile sunt cele care duc la bolile cronice precum cancerul, bolile de inima, obezitatea, fiind de fapt cele mai periculoase afectiuni ale organismului la ora actuala. Din fericire, putem sa ne protejam de inflamatie cu aceste alimente, pe langa consumul de condimente de mai sus:
- Acizi grasi omega-3 – suplimentele de acest gen, cat si cele din ulei de krill antarctic reduc eficient inflamatia si stresul oxidativ.
- Frunzoasele verzi – kale, spanac, varza – contin antioxidanti puternici, flavonoide, carotenoide si vitamina C – care protejeaza impotriva deteriorarii celulare.
- Afinele – cele mai bogate fructe in antioxidanti!
- Ciupercile shiitaki – contin compusi anticancer eficienti si lupta cu stresul oxidativ. In plus, contin cupru, unul dintre metalele rare care vin la pachet cu acizii grasi si aminoacizi vitali sanatatii umane. Corpul uman nu poate sintetiza cuprul, de aceea are nevoie de el in mod regulat din dieta.