Conform medicinei chinezesti, combinatia de yin si yang aduc armonie, si pentru ca sezonul cald inseamna mult yang (caldura, uscaciune, lumina), avem nevoie de yin – ceea ce se poate realiza prin alimentatie.
Cele mai bune alimente yin, in acest sens, sunt urmatoarele.
Mugurii
Tocmai pentru ca esentele tari se mentin in sticlute mici, asa si mugurii sunt plini de elemente nutritive, printre care vitamine, minerale, antioxidanti si enzime care lupta cu radicalii liberi. Se pot adauga cu succes in salate si sandvisuri si sunt gustosi mai ales in combinatie cu avocado. In plus, mugurii vegetali sunt si bogati in proteine, recomandam semintele de floarea-soarelui si mugurii de mazare – sunt de 30 de ori mai nutritivi decat legumele organice, semintele fiind bogate in acizi grasi esentiali, fibre si grasimi, iar mugurilor adaugandu-li-se si continut de vitamina C si A.
Pepenele
Indiferent ce tip e, inseamna peste 90% apa, care te si hidrateaza, dar iti ofera si licopena foarte multa, care lupta puternic cu radicalii liberi. In plus, detin si citrulina, pe care corpul o transforma in L-arginina, pentru relaxarea vaselor de sange si mentinerea tensiunii arteriale optime. Pe langa licopena, exista si curcubitacina si tripeptenoide care au efect antiinflamator, foarte putine calorii dar destule vitamina C, vitamina B6, potasiu, vitamina A si magneziu.
Castravetii
Si acestia contin si mai multa apa, fiind ideali pentru hidratare si “racirea” organismului cand exista reactii inflamatorii, dar si antioxidanti precum vitamina C si beta-caroten, chercitina, apigenina, luteolina – cu efect anti-canceros si antiinflamator, vitamine B pentru relaxare si destresare.
Rosiile
Sunt bogate in flavonoizi si fitochimicale cu efect anticarcinogen si nu numai. Continutul de luteina, zeaxantina, vitamina C, E, vitamine B, potasiu, mangan si fosfor etc le fac recomandate pentru scaderea riscului de boli de inima si de cancer de prostata.
Rubarba, frunzele de papadie
Prima este bogata in fibre, vitamina K, vitaminele A si C, calciu, folati, vitamine B si minerale, esentiale pentru digestia optima si nu numai. Frunzele de papadie contin vitamine, caciu, fier, mangan si potasiu pentru relaxarea muschilor si a creierului.