Cand auzi ca e bine sa mananci cat mai multe fructe si legume, nu te-ai fi gandit ca asta presupune sa nu le cureti de coaja. Pentru ca in unele dintre ele, acolo stau cei mai multi nutrienti. Si economisesti si timp!
Cartofii
Ok, poate ca nu ne convine sa gatim piureul cu tot cu coaja lor, insa in alte cazuri - prajiti, la cuptor – merg de minune cu totul, pentru a beneficia de nutrientii sai: vitamine B, oligoelemente minerale si fibre.
Vinetele
Pielita acestei legume gustoase de culoare indigo contine fitonutrienti precum nasunina, care are rol de antioxidant puternic impotriva radicalilor liberi si imbatranirii premature.
Castravetii
Aici e mai usor, caci ii consumam si fara coaja, si cu coaja. Aceasta contine multe fibre si antioxidanti imunostimulenti, care previn constipatia si sustin tractul intestinal.
Morcovii
Cat timp ii speli bine, nu ai motiv sa ii cureti de coaja. Antioxidantii sunt concentrati fix in stratul de suprafata sau sub el.
Mere
Si aici, evident, exista oameni care nu suporta coaja pentru ca e greu de digerat, insa acolo sunt stocate fibre care ajuta la digestie, dar si chercitina, vitamina C, triterpenoide – anticancer.
Pastarnacul
La fel ca vecinul sau, morcovul, aceasta leguminoasa dulceaga contine ce e mai bun chiar in pielea ei, asa ca nu o curata de stratul superficial. E de ajuns sa o speli si sa o tai in mod normal pentru gatit.