Aportul bogat de carbohidrati l-a inclus foarte adesea in randul alimentelor nesanatoase, dupa avantul luat de dietele de slabit slabe in carbohidrati. Totusi, orezul contine vitamine si minerale de care oricine are nevoie, in orice regim alimentar. Exista doua tipuri de orez: alb sib run. In timp ce orezul brun este forma neprocesata a sa si este mai bogat in fibre, cel alb pare sa fie mai acceptabil pentru unii.
Caracteristici si valori nutritionale
Portia: 100 grame
Calorii: 117 (orez alb) / 111 (orez brun)
Calorii din grasimi: 4 (alb) / 8 (brun)
Colesterol: 0 mg……0% DZR
Sodiu: 4 mg (alb)……0% DZR / 5 mg (brun)……0% DZR
Carbohidrati orez alb: 27 g……9% DZR
Proteine: 2 g
Carbohdrati orez brun: 23 g......8% DZR
Proteine: 3 g
OREZUL ALB VS OREZUL BRUN
Informatii calorice pentru OREZUL ALB:
Calorii:
117 (490 kJ)
Din carbohidrati
105 (440 kJ)
Din grasimi
4.2 (17.6 kJ)
Din proteine
8.3 (34.8 kJ)
Din alcool
0 (0.0 kJ)
Carbohidrati:
Totali:
26.9 g
Fibre dietetice:
0.6 g
Amidon
26.3 g
Zaharuri:
0.0 g
Grasimi si acizi grasi:
Grasimi totale
0.5 g
Saturate
Mononesaturate
0.1 g
Polinesaturate
Acizi grasi trans totali
-
Acizi grasi Omega-3
Acizi grasi: Omega-6
17.0 mg
Proteine si aminoacizi:
Proteine: 2.2 g (4%)
Vitamine:
Vitamina A
0.0 U.I. (0%)
Vitamina C
0.0 mg (0%)
Vitamina D
Vitamina E (alfa tocoferol)
0.1 mg (0%)
Vitamina K
0.8 mcg (1%)
Tiamina
0.1 mg (5%)
Riboflavina
Niacina
1.7 mg (5%)
Vitamina B6
0.1 mg (1%)
Folati
70.0 mcg (17%)
Vitamina B12
0.0 mcg (0%)
Acid pantotenic
Colina
2.1 mg
Minerale:
Calciu:
8.0 mg (1%)
Fier:
1.8 mg (10%)
Magneziu:
5.0 mg (1%)
Fosfor:
37.0 mg (4%)
Potasiu:
9.0 mg (1%)
Sodiu:
4 mg (7%)
Zinc:
0.5 mg (1%)
Cupru:
0.0 mg (2%)
Mangan:
0.3 mg (17%)
Seleniu:
4.8 mcg (7%)
Fluor:
Informatii calorice pentru OREZUL BRUN:
111 (465 kJ)
94.7 (396 kJ)
7.5 (31.4 kJ)
8.8 (36.8 kJ)
23.0 g
1.8 g
0.4 g
0.9 g
0.2 g
0.3 g
14.0 mg
309 mg
Proteine: 2.6 g (5%)
0.6 mcg (1%)
1.5 mg (5%)
4.0 mcg (17%)
0.3 mg (1%)
9.2 mg
10.0 mg (1%)
0.4 mg (2%)
43.0 mg (11%)
83.0 mg (8%)
43.0 mg (1%)
5 mg (7%)
0.6 mg (4%)
0.9 mg (45%)
9.8 mcg (14%)
De ce este orezul brun mai sanatos?
Fata de cel alb, neprocesat, acesta retine fibrele si germenii cu nutrientii esentiali: are dublul manganului si fosforului, de 2,5 ori mai mult fier si de 3 ori mai multa vitamina B3, de 4 ori mai multa vitamina B1 si de 10 ori mai multa B6.
Seleniul reduce drastic sansele de-a dezvolta o forma de cancer sau o boala cardiovasculara, manganul ajuta la formarea colesterolului bun din organism, dar te ajuta sa slabesti, datorita continutului de fibre.