Piata de produse sanatoase a explodat in ultimii ani, mai ales datorita promovarii intense a alimentelor organice, bio sau natural. Dar care e diferenta reala dintre produs natural si produs organic, dat fiind faptul ca mereu le confundam?
Exista o MARE diferenta intre produsele etichetate „natural” si „organic”, dar sensurile lor s-au pliat atat de mult unul pe celalalt, incat nimeni nu mai stie ce cumpara si care e mai sanatos. In principiu, diferenta este impusa de Departamentul de Agricultura pentru alimente organice, referindu-se la cateva criterii speciale pentru acestea. Pentru a fi considerat BIO cu acte in regula, un aliment trebuie sa fi fost crescut fara fertilizanti sintetici sau pesticide, antibiotice, radiatii, inginerie genetica sau hormoni de crestere.
Pe de alta parte, alimentele naturale nu au certificate legale si nu au trecut prin supervizari oficiale si nu sunt categorisite in functie de niciun criteriu sau lege. In timp ce cele BIO au nevoie de dovezi clare, etichete aprobate in functie de anumite criterii referitoare la concentratii, ingrediente sau procese de crestere a lor, produsele naturale sunt luate ca atare, referindu-se de obicei la cele care contin mai putini conservanti si aditivi alimentari, fata de cele procesate. Desi, repetam, nu exista niciun act doveditor in acest sens.
Ce face un produs sa fie catalogat organic?
Iata, spre exemplu, daca luam un baton energizant cu fructe. Daca acel baton are eticheta pe care scrie ca toate ingredientele sunt certificate ca fiind BIO/organice, atunci este 100% organic. Daca batonul este 70% organic, poate fi etichetat cu „obtinut cu ingrediente organice”. Orice mai jos de atat, nu poate fi etichetat ca fiind organic. Si acest produs este „natural” doar in cazul in care scrie ca este produs cu multe fructe si seminte sau nuci. Asta nu exclude posibilii conservanti, zaharuri sau aditivi alimentari adaugati. Mare atentie!