Probabil nu prea va incanta ideea de-a manca ierburi de mare sau plante marine, nu? Insa daca ati afla de secretele nutritionale ale algelor de mare, v-ati razgandi pe loc. Ele sunt pline de antioxidanti, calciu si vitamine si sunt un aliment fascinant, pe buna dreptate.
De ce e super!
Alga marina comestibila apare in 3 variante: bruna, rosie si verde, dar cea mai des consumata este cea bruna, precum varecul (cunoscut sub numele de kelp), urmata de algele rosii precum nori. Desi bucataria asiatica este cea care foloseste cel mai des algele de mare, acum poti gasi si la noi in resturante si magazine naturiste acest produs vegetal bogat nutritional, sub forma de salate, supe sau rulouri de sushi.
Legatura cu deficienta de iod
Simptome precum oboseala, depresia, sensibilitatea la boli sau incapacitatea de-a slabi sunt legate de activitatea redusa a glandei tiroide. Daca crezi ca suferi de astfel de probleme sau vrei sa le eviti – mai ales cand esti insarcinata – afla ca 1 gram de alge de mare brune contin pana la zeci de ori doza zilnica recomandata, in timp ce varietatile rosii si verzi ofera usor mai putin, ceea ce inseamna ca normalizeaza foarte bine glanda tiroida.
Beneficiile algelor de mare
Cercetatorii sustin ca iarba de mare regleaza nivelul de hormoni estrogen si estradiol, responsabili de dezvoltarea corecta si de functiile organelor sexuale, ceea ce inseamna ca o dieta bogata in alge reduce riscul de cancer de san. Mai mult, exista o corelare intre consumul de alge marine si gradul scazut de imbolnavire de boli sexuale in Japonia. Din aceleasi motive, se pare ca ele controleaza si sindromul premenstrual, cat si fertilitatea feminina.
Multe studii au descoperit ca alga este o sursa uimitoare de antioxidanti care previn inflamatiile ce duc la formarea bolilor cronice precum artrita ori boala celiaca, astmul, depresia si obezitatea.
Contin mult potasiu si iod, prin urmare...
Consumul excesiv nu este recomandat pentru cei cu probleme la rinichi. Pentru ca 10 grame de alge rosii contin de 34 de ori cantitatea de potasiu specifica unei portii de aceeasi marime de banane, cei care sufera de boli renale pot simti palpitatii ale inimii. Desi nu exista riscuri majore in acest sens.
De asemenea, daca exista prea putin iod necesar tiroidei in organism, nici prea mult nu este recomandat. Totul consta in moderatie: 2 linguri de alge brune pe saptamana intregeste organismul exact cat trebuie.
Varecul sau alga kelp contine foarte multe vitamine si minerale precum: vitamina B2, nicotinamida, colina, caroten si acid algenic, precum si 23 de minerale precum iod, calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, clor, cupru, zinc, mangan. Plus oligoelemente precum: bor, bariu, crom, litiu, nichel, titan, vanadiu, aluminiu, siliciu.
Atentie la suplimentele alese! Daca vreti sa luati alge sub forma de capsule, orientati-va spre producatorii de incredere, care sa va asigure ca produsele nu provin din medii intoxicate cu metale.