Lamaia
De ce e sanatoasa: o singura lamaie contine peste 100% din doza zilnica necesara de vitamina C, care creste colesterolul bun din sange si intareste oasele. Flavonoizii citricelor din lamai inhiba cresterea celulelor canceroase si actioneaza precum un scut antiinflamator.
Sfat: adauga o felie de lamaie la ceaiul verde. Studiile arata ca acest lucru mareste capacitatea corpului de a absorbi antioxidantii ceaiului cu 80%!
Broccoli
De ce e sanatos: Un buchet mediu din aceasta leguma verde contine mai mult de 100% din doza zilnica necesara de vitamina K si 200% din doza zilnica recomandata de vitamina C – nutrientii esentiali pentru fortifierea oaselor. Aceeasi portie tine la distanta numeroase tipuri de cancer.
Sfat: fa-l la microunde! 90% din continutul de vitamina C se mentine astfel, fata de cele 66 de procente prin fierbere.
Somonul
De ce e sanatos: evident, este o sursa incredibila de acizi grasi Omega 3, care alunga depresia, amelioreaza bolile de inima si cancerul. 100g de somon contine 50% din doza necesara de niacina, care protejeaza impotriva bolii Alzheimer si a pierderilor de memorie.
Sfat: alege somonul salbatic, pentru a evita continutul de substante toxice.
Avocado
De ce e sanatos: bogat in grasimi sanatoase care scad colesterolul rau cu 22%. Un avocado contine jumatate din necesarul de fibre si 40% din necesarul de folati, reducand riscul bolilor de inima.
Sfat: adauga-l in salate, pentru a creste absorbtia nutrientilor esentiali precum beta-carotenul de la 3 la 5 ori mai mult, decat la salatele fara avocado.
Spanacul
De ce este sanatos: contine luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care stimuleaza imunitatea si sunt esentiali pentru sanatatea ochilor. Cercetarile recente arata ca spanacul este unul dintre cele mai eficiente alimente care lupta cu cancerul.
Sfat: spanacul e un aliment sanatos, fara gust, care se poate adauga oricarui smoothie. Amesteca-l cu o portie de morcov ras, o banana, un pahar de suc de mere si gheata si da-le prin blender!
Nucile
De ce sunt sanatoase: contin el mai mare aport de acizi grasi Omega 3 dintre toate tipurile de nuci, reducand colesterolul. Omega 3 are rolul de a indulci starea de spirit si de a lupta impotriva cancerului, dar si a efectelor nocive ale bailor de soare.
Sfat: o mana de nuci la desert te vor ajuta sa dormi bine, datorita continutului de melatonina.
Migdalele
De ce sunt sanatoase: aceste nuci sunt pline de fibre, riboflavina, magneziu, fier si calciu. De fapt, 7 migdale au mai mult calciu decat oricare alta nuca sau aluna – 22mg! o portie de migdale ofera 15% din doza zilnica recomandata de vitamina E, iar majoritatea grasimilor sunt mononesaturate – care scad nivelul de colesterol daunator.
Sfat: consuma ca desert o mana de migdale pe zi.
Afinele
De ce sunt sanatoase: pline de fitonutrienti, previn formarea bolilor cronice, a diabetului sau cancerului. Afinele imbunatatesc memoria pe termen scurt si sustine regenerarea. O ceasca de afine e slaba in calorii , dar bogata in 2.7 grame de fibre si 11 mg de vitamina C.
Fasolea rosie
De ce e sanatoasa: e o sursa perfecta de fier, fosfor si potasiu. De asemenea, e si o sursa excelenta de proteine si fibre, pe langa fitonutrienti.
Sfat: 3-4 portii de fasole pe saptamana te vor tine ferit de boli!
Cartofii dulci
De ce sunt sanatosi: aceste legume abunda in beta-caroten, care se transforma in vitamina A si incetineste procesul de imbatranire. Sunt o sursa buna de vitamina A si C, dar si de fibre, B6 si potasiu. In plus, nu au grasimi.
Sfat: jumatate de cartof dulce are 81 de calorii, include-l in dieta.