Ce produse provoaca alergii alimentare
Cand vorbim de alergiile alimentare, un singur lucru stim: ca este foarte greu de aflat ce anume le provoaca, trebuind sa analizam fiecare aliment in parte pe care-l consumam. Cand esti alergic la mancare, corpul tau reactioneaza la proteinele din alimentul responsabil. Acesta pacaleste sistemul imunitar ca este daunator si elibereaza histamine care genereaza simptome precum mancarimile, inflamatia si reactii mai severe de atat precum socul anafilactic, in primele minute pana la cateva ore.
Alunele
Acestea se pot regasi in multe produse, de la produse de patiserie la diverse sosuri. Este foarte important sa citesti eticheta produselor pe care le consumi pentru a afla daca contin urme de alune. Daca esti alergic la ele, esti si la alte nucifere.
Lactate
Este cel mai des intalnita alergie la copii. Vestea buna este ca de multe ori poate fi depasita. Sugarii care sufera de alergie la lactate vor avea nevoie de formule de hrana pe baza de soia si hipoalergenice. Daca alaptezi, ar trebui sa eviti si tu sa consumi lapte. Urmareste si etichetele produselor, unele contin caseina – o substanta din lactate. Evita-le, cel mai sigur.
Ouale
O alta alergie alimentara des intalnita la copii este cea provocata de consumul de oua. Iarasi, multi dintre copii scapa de ea odata ce cresc, dar fii atent la taietei, paste cu ou, maioneza si produse de patiserie.
Crustaceele
Din pacate, si gustoasele fructe de mare iti pot provca alergii alimentare ca adult. Crevetii, crabii, homarul – pot provoca serioase reactii alergice. In timp ce scoicile, midiile, caracatita si calmarul au si ele efectele lor adverse in cazul alergicilor. Evita crustaceele cu orice pret daca esti alergic.
Soia
Da, poti fi alergic si la soia – asadar, produsele precum cele de panificatie, supele la conserva, carnurile procesate si snack-urile care contin soia iti vor trezi alergia la viata. Evita si edamam, tofu, laptele de soia, miso si sosul de soia.
Faina de grau
Aproape orice contine faina de grau, de la produsele de panificatie la beri, dressinguri de salate sau mezeluri. Proteinele de grau ajuta unele alimente sa ramana cu o textura buna, dar daca esti alergic la ele, nu inseamna ca trebuie sa renunti la toate produsele bazate pe cereale. Ovazul, orzul, porumbul si orezul sunt alegeri sigure. Evita insa bulgurul si cuscusul.
Alergie la gluten
Daca ai sensibilitate la gluten, atunci suferi de un tip de alergie diferita de cele de mai sus. Glutenul se gaseste in faina de grau, ovaz si orz. Intoleranta la gluten sau boala celiaca – provoaca probleme permanente intestinelor. Sensibilitatea la gluten insa afecteaza stomacul si intestinele, de aceea ar trebui sa il eviti.