Consumul ridicat de peşte reduce riscul îmbolnăvirii cu Alzheimer - aceasta este concluzia unui proiect de cercetare major raportat în jurnalul internaţional medical “Neurology”, publicat de Academia Americană de Neurologie.
Cercetătorii au examinat dietele a 8.085 de bărbaţi şi femei cu vârste de peste 65 de ani, care nu sufereau de demenţă la începutul studiului, iar după patru ani în care au fost supuşi observaţiei, indeaproape, 183 (2,26%) dintre participanţi au dezvoltat boala Alzheimer, iar 98(1,2%) au dezvoltat un alt tip de demenţă.
Studiul a relevat faptul că oamenilor care au consumat regulat uleiurile bogate în Omega-3 li s-a redus riscul de demenţă cu 60% în comparaţie cu aceia care nu au consumat în mod regulat astfel de uleiuri. S-a observat, de asemenea, că sporirea consumului de uleiuri Omega-6, în comparaţie cu cel de uleiuri Omega-3, începând cu anul 1950, a înclinat dieta occidentală medie într-o direcţie nesănătoasă şi a crescut incidenţa condiţiilor medicale, ca artrita reumatică şi chiar bolile de inimă.
O veche zicală spune că „Peştele este hrana creierului”.
Cercetătorii au dovedit că aceşti acizi graşi polinesaturaţi Omega-3, conţinuţi de majoritatea peştilor graşi, hrănesc într-adevăr creierul şi-l menţin funcţional de la 0 la 100 de ani.