Iritatiile provocate de scutec reprezinta una dintre cele mai des intalnite probleme cu bebelusii, pentru ca afecteaza pielea sensibila, care se inroseste si se inflameaza. Iritatia de obicei apare cand pielea este iritata de la scutecele murdare care sunt mentinute prea mult pe fundul bebelusului, cand pielea se freaca de material, din cauza anumitor detergenti sau a servetelelor de copii.
Desi introducerea unor noi alimente in dieta copiilor mici poate schimba consistenta si frecventa scaunelor, acest fapt poate duce la aparitia iritatiilor pe pielea si asa sensibila. Iar diareea este un factor foarte important in inrautatirea starii copilului.
Aceste iritatii pot dura pana la cateva zile sau chiar saptamani, chiar cu modificari in frecventa schimbarii scutecelor, mai ales daca este vorba, asa cum se intampla de cele mai multe ori, de ciuperca Candida albicans. Aceasta forma de iritatie este de obicei rosie, umflata, cu puncte rosii care se extind pe pielea fundului si a organelor genitale. Antibioticele date copilului sau mamei care alapteaza pot provoca infectia fungica, prin distrugerea bacteriilor bune din organism care lupta, de obicei, chiar cu aceasta Candida albicans.
Cum preveniti iritatiile bebelusului?
Cel mai simplu mod in care preveniti iritatia provocata de scutec este sa ii mentineti pielea cat mai curata si uscata si sa schimbati scutecele pe cat de des posibil, pentru ca urina sa scaunul sa nu stea prea mult pe pielea lor.
De asemenea: - Schimbati scutecele murdare cat mai curand posibil si curatati zona foarte bine; - Ocazional, inmuiati funduletul copilului in apa calda si spalati cu un prosop moale; - Permiteti pielii bebelusului sa se usuce natural si complet inainte de a pune alt scutec; - Tapati pielea cat mai usor cu un servetel moale, cand il uscati – frecarea poate starni iritatia nedorita;
Unii experti recomanda sa permiteti pielii copilului sa respire fara scutece, timp de cateva ore p zi, pentru a facilita uscarea si cicatrizarea iritatiilor, daca este cazul. Indicat ar fi sa il lasati sa se joace in voie intr-un patut sau in leagan. De asemenea, ajuta si anumite creme si uleiuri pentru bebelusi, daca acestia nu sunt sensibili la ele.
Important este sa tineti minte sa il schimbati cat mai des, ori de cate ori este nevoie, imediat cum simtiti ca se uda sau se murdareste. Unguentele care contin oxid de zinc sau petroleum ajuta la calmarea pielii si la protejarea hidratarii. Masati in strat gros dupa fiecare schimbare de scutec. De cele mai multe ori, iritatia dispare dupa 2-3 zile de la tratamentul cu creme.
Daca iritatia persista, apelati la un doctor, in special daca este asociata cu febra sau cu bubitepurulente. In functie de problema, medicul va poate recomanda o crema antifungica, antibiotica sau una pe baza de steroizi pentru cateva zile, pana dispare complet.