revista

Tulburari digestive la copii. Tratament homeopat

Tulburari digestive la copii. Tratament homeopat

Copiii care prezintă dereglări digestive de natură funcţională sau parazitară pot fi trataţi cu remedii homeopate.
Dacă privim aparatul digestiv în sens holistic (general), vom înţelege că acest segment este legat de starea fiziologică a organismului şi conectat la activitatea sistemului nervos vegetativ. Pentru a fi în bună stare, acest sistem trebuie să beneficieze de funcţionarea normală a stomacului, ficatului, vezicii biliare, pancreasului, intestinului şi de o floră intestinală în echilibru. La copiii sub 2 ani, relaţia cu mama şi trăirile acesteia din momentul concepţiei, pe toată durata sarcinii, la naştere şi după aceea, mai ales în perioada primelor 18 luni de viaţă, influenţează în mod decisiv sănătatea aparatului digestiv.
În sens psihologic, sugarul se află într-o relaţie fuzională cu mama, iar alimentaţia la sân reprezintă fundamentul sănătăţii copilului, influenţând atât dezvoltarea sa staturo-ponderală normală, cât şi dezvoltarea neuro-motorie şi afectivă.

Medicul pediatru homeopat Didier Grandgeorge, inspirându-se din psihologia freudiană, afirmă că sugarul se află în primele luni de viaţă în faza orală, iar multe tulburări digestive specifice acestei perioade pot fi tratate cu succes prin homeopatie.

Astfel, colicile abdominale, vărsăturile sau refuzul laptelui pot fi vindecate cu remedii homeopate specifice precum Colocynthis, Cuprum, Silicea, Lycopodium, Aethusa cynapium.
Mai târziu, tulburările digestive care apar în cursul dentiţiei şi diversificării alimentaţiei se pot trata homeopat, având în vedere şi faptul că, aşa cum spune dr. Grandgeorge, ieşirea unui dinte simbolizează naşterea lui Adam, a omului, înlocuind suptul şi marcând astfel autonomia în raport cu mama. Remedii homeopate precum Chamomilla, Rhus toxicodendron, Podophylum, Silicea, Magnesia muriatica, Belladonna sau altele, alese în funcţie de particularitatea cazului, vor ajuta copilul să depăşească această fază.

După vârsta de 18 luni, tatăl începe să capete tot mai multă importanţă. E momentul trecerii la stadiul anal al controlului sfincterelor şi al unor posibile dereglări precum constipaţia, encoprezis (incontinenţa fecală care nu este produsă de o cauză fizică) sau refuzul oliţei. Aceste tulburări răspund foarte bine la remedii precum Sulphur, Ambra grisea, Aloe şi altele, în funcţie de situaţie.
Începând cu vârsta de 3 ani şi intrarea în colectivitate, copilul poate prezenta tulburări digestive parazitare sau dereglări pe fondul unor conflicte emoţionale legate de ceea ce psihanaliza freudiană descrie ca fiind etapa în care apare gelozia faţă de tată (mitul lui Oedip).

Din nou remedii homeopate precum Lachesis, Cina, Calcarea Carbonica, Spigelia, Teucrium şi altele alese de medicul homeopat în urma anamnezei mamei şi copilului aduc o rezolvare a cazului. Un aspect important al dereglărilor digestive care pot fi tratate homeopat îl reprezintă deficitele imunitare şi perturbările cronice ale florei intestinale după excesul de antibiotice, dulciuri, hrană incorect preparată, infecţii cronice sau tratamente prelungite cu cortizon.
În acest sens, o mare valoare terapeutică o au nosodele intestinale (bacili prelevaţi din intestin, aflaţi în diluţie homeopatică), ce se recomandă de medicul homeopat în urma unor criterii specifice de anamneză.

De asemenea, respectarea unor reguli de dietă alimentară, a orelor de masă regulate, precum şi administrarea unor suplimente pentru reechilibrarea florei intestinale reprezintă cheia succesului alături de tratamentul homeopat în rezolvarea cazurilor de tulburări digestive la copii. Pentru dezechilibrele care intervin în perioada pubertăţii şi adolescenţei, cum ar fi anorexia sau bulimia, şi consecinţele acestora considerate tulburări de comportament este utilă abordarea combinată între homeopatie şi psihoterapie. Aceste cazuri sunt complexe uneori prin gravitatea unor consecinţe la care se poate ajunge dacă familia nu este aproape şi se întârzie tratamentul.

De aceea, un mediu familial armonios şi un mod de viaţă sănătos sunt criterii importante în dezvoltarea copilului şi transformarea sa într-un adult echilibrat şi responsabil. 

Articol realizat de:

dr. Violeta Botescu

www.violetabotescu.ro

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Psoristop 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Ginkgobil extra 60cps PRO NATURA
-50%
13 ,87 LEI
27,74
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Diurexan 40cps FARMACLASS
-30%
14 ,45 LEI
20,65
Conuri auricolare ceara de albine (mici) 2buc HOVAN
-25%
5 ,04 LEI
6,72
» Mai sunt inca 3 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Copil mofturos? Ajuta-l sa iubeasca mancarea sanatoasa!

Pentru un părinte este groaznic atunci când copilul său…

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

5 moduri in care schimbul de mesaje pe telefon iti face rau

Bineinteles ca ne referim la timpul enorm petrecut cu privirea…

Despartirea de cea mai buna prietena: cum te impaci cu situatia?

Indiferent de cum o percep cei din jur, despartirea de cel mai…

Motivele reale pentru care unii parinti aleg sa nu-si vaccineze copiii

Cum se vede si la noi in tara, din ce in ce mai multi parinti…

10 lucruri pe care le-au invatat 10 femei dupa o despartire

Cum se spune, unele dintre cele mai importante si marete lectii…

10 sfaturi ca sa dormi bine cu partenerul tau

E destul de greu si asa sa ai parte de un somn odihnitor de…

De ce e important sa faci timp pentru cina de familie

Te-ai obisnuit sa mananci pe fuga? Cursuri, seminarii, intalniri,…

Asigura-i copilului tau o imagine buna despre el!

Este foarte greu, cu trecerea timpului, mai ales spre adolescenta,…