In mod normal, atunci cand spunem proteine, ne gandim la carnuri. Insa exista destule surse vegetale de proteine pe care ar trebui sa le iei in considerare in alimentatia ta. Vorbim de soia fermentata, de cereale integrale, de nucifere si seminte si de anumite legume slabe in grasimi saturate, dar bogate in fitonutrienti si proteine.
Iata un top al celor mai bune alimente de origine vegetala, care iti ofera cel putin 5 grame de proteine.
Semintele de chia
Cunoscute drept si superseminte, chia sunt o sursa extraordinara de proteine. 2 linguri de seminte iti ofera 3 grame de proteine, acizi grasi esentiali si alti nutrienti importanti. Se recomanda sa inmoi semintele de chia peste noapte in lapte de migdale sau apa, ca dimineata la micul dejun sa te bucuri de o budinca delicioasa, cu fructe de sezon.
Asparagusul
Aceasta leguma verde nu pare deloc a fi bogata in proteine, insa o portie de asparagus gatit (sau sparanghel, cum mai este cunoscut) poate contine cel putin 6 grame de proteine – la fel cat un ou mare fiert. In plus, sparanghelul iti ofera si o doza de acid folic, necesar femeilor insarcinate sau care vor sa faca un copil, dar si vitamina C, fier si minimum 2 grame de fibre. Gateste-l copt sau la abur, ca garnitura, cu ulei de masline.
Ovazul
Sunt printre favorite dintre cereale, oferind o portie sanatoasa de proteine per portie, tot in jur de 5-6 grame. Ofera si beta-glucan, fibra care scade colesterolul si ofera satietate. Datorita continutului de fibre si carbohidrati complecsi, te vei simti satul pana spre dupa-amiaza, daca il consumi dimineata, mai ales combinat cu seminte si nuci.
Fisticul
Nu toate nuciferele contin aceeasi cantitate de proteine. Fisticul contine 6 grame de proteine per portie, mai mult decat alte nuci. In plus, iti ofera si fibre, potasiu, vitamina B6, antioxidanti si fier. In plus, nu e foarte gras si iti confera satietate rapid.
Cerealele integrale
Clasicele cereale, dar si amaranthul sau meiul, ofera o portie zdravana de proteine per portie, pana la 6 grame. In plus, consumul lor ajuta la scaderea riscului de-a dezvolta boli cronice si cardiovasculare.