O alimentatie bazata pe legume si fructe, pe verdeturi, impiedica ateroscleroza si scade riscul bolilor de inima.
O poveste pe scurt: un cardiolog, presedintele Colegiului American de Cardiologie, Kim Williams, a devenit vegan in 2003, dupa ce aflase ca nivelul de colesterol e foarte ridicat. I-a schimbat viata. Pacientii sai care au trecut la vegetarianism aveau analizele cardiovasculare tot mai bune. In cateva luni, si Kim a ajuns de la riscuri crescute de boli cardiace la un risc normal.
Placa care se formeaza pe vasele de sange se numeste ateroscleroza, iar o dieta bazata pe plante scade si riscul aparitiei ei, si a diabetului si a infarctului. Efectele benefice ale vegetarianismului sunt clare, dar nu inseamna, pentru cei care iubesc carnea, sa renunte de tot la produsele animale. Doar reducerea consumului lor scade riscul hipertensiunii. Iar daca inlocuiesti carnea cu peste, iar in timp consumi mai multe fructe, legume si verdeturi, inima va fi din ce in ce mai sanatoasa.
Iata de ce:
Plantele au mai putine grasimi saturate
Aceste grasimi saturare contin hidrogen. Sunt solide la temperatura camerei si se gasesc in carnuri si produse animale – unt, branza, lactate, ulei de cocos etc. Consumul de grasimi saturate creste si nivelul de colesterol din sange. Se recomanda doar 13 grame pe zi, pentru cei care consuma 2000 de calorii pe zi.
Elimini colesterolul din dieta
Organismul nostru are nevoie de colesterol pentru a functiona cum trebuie, dar nu de mult. In plsu, il fabrica singur, fara a fi nevoie de alimente grase. Iar colesterolul se gaseste doar in produsele animale, nu si in cele vegetale.
Plantele ofera fibre multe
O alimentatie vegetariana inseamna si un nivel ridicat de fibre, care reduc colesterolul rau care circula in organism. Fibrele solubile se gasesc in fasole, linte, fructe, legume, nuci.
Mai putina carne inseamna risc scazut de diabet si obezitate
Mari cantitati de carne inseamna mari cantitati de grasimi saturate, care pot duce la aparitia diabetului de tip 2. Aceasta boala duce si ea la risc crescut de infarct si boli de inima. In plus, vegetarianismul te ajuta sa slabesti natural si sanatos, prin mai putine calorii si multa apa.
Fructele si legumele scad hipertensiunea
Pentru cei hipertensivi, se recomanda dieta DASH, care se concentreaza pe reducerea cantitatii de sare si de carnuri si pe cresterea cantitatii de fructe si legume consumate zilnic.
Plantele sunt bogate in Omega-3
Acizii grasi Omega-3 sunt celebri pentru faptul ca scad riscul bolilor cardiovasculare si protejeaza inima si creierul. Ei pot fi gasiti doar in surse alimentare precum pestii de apa rece precum sardinele, tonul, somonul, dar si in semintele de dovleac, ulei de canepa, soia, nuci si seminte de in.