Daca vrei sa iti iei cel mai mare aport de nutrienti din alimente si sa nu consumi dublul de calorii, poti consuma unele produse naturale in perechi. Mai exact, unele dintre ele functioneaza mai bine si iti ofera beneficii mai numeroase daca le “lipesti” de altele. Maxim de nutrienti!
De exemplu, capsunele adaugate in salata de spanac permite fierului din verdeata sa fie mai bine absorbit, iar vinegreta cu ulei de masline ajuta sa absorbi mai multe vitamine A si K.
Morcovi + hummus = mai multa vitamina A
Vitaminele solubile in grasimi precum A, D, E, K sunt usor de combinate cu grasimi pentru ca ele sa fie absorbite mai bine in organism. Mai poti combina kale cu nuci in salate pentru vitamina K si, respectiv, grasimi sanatoase.
Fistic + branza de capra = mai putin colesterol
Dintre branzeturi, cele de capra sunt slabe in colesterol, dar fitosterolii din fistic blocheaza si mai mult absorbtia de colesterol. Fitosteroli mai gasesti in semintele de floarea soarelui, uleiuri vegetale si varza de Bruxelles.
Broccoli + linte = mai mult fier
Lintea este o sursa principala de fier, dar intr-o forma care se absoarbe mai greu decat din sursele animale. De aceea, se poate combina cu broccoli, care contine antioxidantul si vitamina C, care transforma fierul din sursa vegetala in forma recomandata pentru organism. Poti sa mai adaugi peste sau orice sursa animala de proteine.
Grapefruit rosu + gratar cald = mai multa licopena
Licopena este un antioxidant celebru pentru proprietatile sale anticancer si ofera culoarea rosie. In contact cu caldura, este mai usor de absorbit. Rosiile, ardeii rosii, pepenele sunt surse de licopena. Dar poti consuma grapefruit si o portie de gratar cald, poate si cu rosii, daca iti place.
Spanac + oua = oase puternice
Calciul este cheia oaselor sanatoase, dar vitaminele C si D ajuta la absorbtia lui. Cum spanacul este o sursa de calciu, iar ouale sunt o sursa de vitamina D, iar rosiile de vitamina C, le poti combina cu succes. Poti face o omleta delicioasa si cu putin somon, pentru si mai mult D.