Noi te ajutam sa descoperi cele mai mari beneficii ale celui mai vechi indulcitor natural de pe pamant, mierea. Mai intai, trebuie sa iti povestim cate ceva despre albine si producerea mierii. Albinele inghit, digera si regurgiteaza apoi nectarul pentru a face miere. Nectarul insusi contine aproape 600 de compusi.
O albina poate produce jumatate de lingurita de miere intr-un an! In ultimii zeci de ani, produsele apicole au fost intens testate si mediatizate datorita numeroaselor proprietati incredibile pe care le au. Nici pana acum nu se poate fabrica in laborator compozitia fiecarui produs in parte, fie el laptisor, polen sau miere, ele fiind considerate hiperalimente pur naturale unice. Mai mult, ele pot intretine viata, oferind toti nutrientii esentiali vietii.
Previne cancerul si bolile de inima. Mierea are avantajul de a contine flavonoide – in traducere, antioxidanti care pot reduce riscul dezvoltarii unor tipuri de cancer si a bolilor cardiovasculare.
Reduce ulcerul si alte probleme gastrointestinale. Studiile recente au demonstrat ca un tratament cu miere luata dimineata si seara pe stomacul gol ajuta in cazul ulcerului si a gastroenteritei bacteriene.
De asemenea, mierea detine proprietati importante: antibacteriene, antivirale si antifungice. Toate tipurile de miere sunt antibacteriene, pentru ca dragele albine adauga enzime care produc peroxidul de hidrogen.
Creste performantele sportivilor. Atletii din Antichitate care consumau miere si smochine si-au imbunatatit activitatea, fapt dovedit in prezent prin studii moderne. Mierea mentine glicogenul si sustine timpul de recuperare mult mai bine decat indulcitorii.
Reduce tusea si iritatia in gat. Un alt lucru la care este sanatoasa dulcea miere este tusea. Intr-un studiu asupra 110 copii, o singura doza de miere a fost mai eficienta decat o doza de dextrometorfan cu scopul de a usura tusea din timpul noptii si pentru a usura somnul.
Regleaza zaharul din sange. Desi mierea contine anumite zaharuri, nu este deloc de comparat cu zaharul alb sau indulcitorii artificiali. Are o combinatie perfecta de fructoza si glucoza ce ajuta in reglarea nivelului de zahar din sange.
Rol de probiotic. Unele tipuri de miere contin bacterii prietenoase, chiar pana la 6 specii de lactobacili si 4 de bifidobacterii.
Cicatrizant al ranilor si arsurilor. Aplicarea pe piele a mierii se anunta foarte eficienta in tratarea cicatricilor si a arsurilor, fiind recomandata mai des de specialisti fata de tratamentul conventional pentru asemenea probleme de piele. Mierea detine un efect de uscare provocat de zaharurile simple continute si de natura antibacteriana specifica. de fapt, acest produs apicol este indicat si in tratarea acneei.
Cele mai populare tipuri de miere sunt cea de salcam, manuka, de trifoi, de portocale, de lucerna, insa devin din ce in ce mai populare si cele mai... exotice, precum cea de zmeura, de coriandru sau menta si in combinatii cu alune si seminte la fel de sanatoase. Mierea mai intunecata la culoare tinde sa aiba un nivel crescut de antioxidanti, mierea monoflorala are cel mai scazut index glicemic.