Orice nutritionist iti va spune ca cele mai sanatoase produse sunt cele naturale, proaspete. Insa exista o categorie apare de alimente care sunt si mai bune mai ales pentru flora intestinala: produsele fermentate precum varza sau muraturile. Prin fermentare, ele transforma zaharurile si carbohidratii (care irita organismul) in agenti bacterieni (care vindeca).
Expertii in sanatate sunt uluiti de cum aceste alimente pline de probiotice – care stimuleaza bacteriile bune din tractul digestiv, pot vindeca o serie de probleme medicale precum guta, obezitatea, problemele pielii, lipsa imunitatii sau sindromul colonului iritabil. Asta pentru ca intestinele sunt cea mai importanta parte a sistemului imunitar.
Ceaiul Kombucha
Kombucha este o ciuperca, insa iti poti ceaiul Kombucha din ceai negru, fermentat, care contine pana la 7 tipuri de microorganisme ce imunizeaza colonul. Atentie, insa, cand il preparati, la cat zahar puneti.
Varza fermentata
Se prepara cu varza alba sau rosie, morcov, chili, usturoi, sare. La fiecare jumatate de kg de legume, 100 g sare. Se taie si se pun la macerat cateva ore, pana se lasa apa. Dupa 5-6 ore, toarna in borcane de sticla, cu apa pana sus, la gura borcanelor, si lasa-le la frigider 4 zile. Se consuma ori de cate ori doresti.
Muraturile
Cui nu-i plac muraturile? Nu numai ca ele iti ofera o doza sanatoasa de probiotice, dar sunt si placute la gust si se pot consuma in salate sau cu preparate culinare de tot soiul.
Iaurtul de cocos
Este un produs delicios, plin de enzime si probiotice numai bune pentru dieta ta. Desi si iaurturile in general, cat si cel grecesc, sunt produse fermentate, ele sunt mai greu de digerat.
Miso
Ai mai auzit de aceasta pasta din soia fermentata, nu? Este plina de minerale esentiale precum potasiu, dar si de milioane de microorganisme care ne ofera forta si energie, ne spun nutritionistii. Poti face supa de miso sau o poti amesteca putin cu legumele tale preferate, cu ciuperci sau ceapa.
Tempeh
Ca si miso, se face din soia fermentata si este o proteina completa ce detine si toti aminoacizii necesari organismului. Este un bun substitut pentru sunca. Bineinteles, varianta organica este indicata. Se poate folosi in sandvisuri sau cu legume fierte.