Mararul are un parfum distinct, placut si aromat, si un gust dulceag. Este una dintre verdeturile cel mai des folosite in bucataria romaneasca si e si accesibil. Putini stiu cat este de valoros pentru sanatatea noastra, in special pentru cea a femeilor.
Mararul contine 2 componente vindecatoare: monoterpenele (carvon, limonen, anetofuran) si flavonoizii (kaempferol, vicenina). Nutritional, mararul contine calciu, mangan si fier. Printre beneficiile sale generale se numara eficienta in problemele digestive, insomnie, tulburari menstruale, tulburari respiratorii, cancer, artrita, probleme inflamatorii etc.
Mararul este chemoprotector
Astfel, mararul devine foarte eficient in contracararea moleculelor oxidate care pot afecta organismul si inocula cancerul. Monoterpenele activeaza enzima glutation-S-tranferaza, care face posibila atasarea moleculei antioxidante glutation de cele oxidate. Mararul este considerat un aliment chemoprotector – la fel ca patrunjelul – pentru ca ajuta la neutralizarea anumitor carcinogeni precum benzopirenele din fumul de tigara, din carbunele de gratar sau din arderea gunoiului.
Mararul este antimicrobian
Uleiul esential de marar, cat si consumul de marar sunt foarte eficiente impotriva anumitor tipuri de bacterii printre care stafilococul auriu. Extractul de marar ucide sporii, ciupercile si bacteriile, inclusiv candida albicans.
Mararul regleaza menstruatia
Dozele ridicate de extract de marar cresc concentratia de progesteron, regleaza menstrele si, spun oaemnii de stiinta, ajuta la contracararea infertilitatii tocmai datorita stimularii secretiei anumitor hormoni.
Mararul trateaza insomnia
Uleiurile esentiale din verdeturi au roluri magice. Nu doar ca stimnuleaza can este nevoie, dar si calmeaza si linisteste. Uleiul de marar contine flavonoizi si vitamine B care stimuleaza in mod natural, dar activeaza si secretia anumitor enzime si hormoni care au efect calmant si hipnotic, ajutand oamenii sa se bucure de un somn odihnitor.
Mararul este bun pentru artrita
Istoria mararului il atesta ca pe o planta antiinflamatoare, ceea ce inseamna ca ajuta in reducerea inflamatiilor si durerilor provocate de artrita reumatoida, guta si artrita. De fapt, mararul a fost folosit in trecut tocmai din acest motiv.