revista

BOBUL DE GRÂU - UN DAR NEPREŢUIT

BOBUL DE GRÂU - UN DAR NEPREŢUIT

Pentru a înţeleghe cum trebuie să facem o pâine gustoasă şi sănătoasă este nevoie să cunoaştem compozitia bobului de grâu şi câteva aspecte chimice şi biochimice, care se transferă fîinii prin procesul de măcinare.

Bobul de grâu , care este un corp viu este alcătuit din trei părţi principale:

- miezul sau endospermu  78- 82 %

- învelişul                6- 8 %

- germenele          2 -3  %

                Miezul bobului este alcătuit din corpul făinos şi stratul aleuronic . Aici se găseşte glutenul - un complex proteic care în combinaţie cu apa formează la frământare, în aluat reţeaua peliculară ce reţine gazele de dospire permiţând aluatului să crească .

                Conţinutul în gluten variază la soiurile de grâu făinoase între 18 - 30 % ajungând la soiurile sticloase până la 40 % .

                Dacă acest gluten nu este de calitate ( se rupe la frământare şi dospire) pâinea va fi aplatizată şi va avea aspect lăţit cu fisuri .

                Calitatea glutenului depinde de soi, condiţii agrotehnice şi pedoclimatice, tipurile de îngrăşăminte, atacul insectelor dăunătoare (ploşniţa cerealelor).

                Un an bun pentru grâu este cel cu o iarnă bogată în zăpadă, o primăvară umedă şi o vară cu mult soare, în perioada maturării boabelor şi recoltării .

                Cel mai valoros grâu este cel obţinut în zona precolinară, subcarpatică, cu soiuri târzii şi cultivate bio, cu producţii de circa 3 tone la hectar.

                Stratul aleuronic este bogat în proteine valoroase, enzime şi vitamine, se găseşte parţial în făinuri cu extracţie ridicată  (făină neagră).

                Din păcate la măciniş deoarece face corp comun cu învelişul se elimină în mare parte în tărâte.

                Învelişul, este partea periferică a bobului care conţine maximul de fibre, săruri minerale, o parte din enzime şi vitamine, se elimină în timpul măcinişului industrial cu valţuri sub formă de tărâţe în procent de 15 - 22 %, în funcţie de extracţie .

                Dacă stăm şi ne gândim bine, nu cumva medicina nutriţională ne indică suplimente nutritive cu aceste componente necesare vieţii pentru a avea o alimentaţie echilibrată? Se pare că da .

                Alimentaţia noastră actuală se bazează pe alimente rafinate şi superrafinate astfel încât în anumite perioade este nevoie să compensăm cu suplimente nutritive pentru a ne reface dezechilibrele acumulate.

                Germenele, deşi  are procentul cel mai mic în bob, este cel mai valoros din punct de vedere biochimic având în compoziţie cele mai multe vitamine şi enzime.

                Este de fapt puterea vitală care perpetuează viaţa, conţine toate cele necesare creşterii unei noi plante. Boabele cu germeni afectaţi nu se pot înmulţi.

                Ca şi stratul aleuronic, acesta este aruncat în tărâţe la măcinare, fiind separat ca refuz la cernerea prin sită.

                Făina care conţine germeni nu poate fi depozitată timp îndelungat 6-9 luni, întrucât componentele valoroase se altereaza,râncezesc, dau gust rău fainii şi o fac necomestibilă.

                După cum se înţelege industria este obligată să elimine componentele uşor alterabile care de fapt sunt cele mai valoroase pentru organismul uman, din considerente de depozitare în siguranţă a făinii pe o perioadă mai mare.

                Soluţia pentru a avea o făină completă, este abordarea metodelor tradiţionale de măcinare la mori cu pietre şi consumarea acesteia cât mai repede. S-a constatat că prin măcinarea între pietre se obţine o făină grişată cu particule aplatisate, rezultând mai puţină făină sub formă pulverulentă. Astfel vitaminele şi enzimele se pastrează mai bine, energia vitală a bobului fiind transferată în mare parte făinii integrale.

                De altfel toate curele pentru menţinerea sau refacerea sănătăţii se bazează numai pe cereale întregi, fulgi sau făinuri integrale. Spre norocul nostru mai găsim la ţară grâu netratat, cultivat aproape în regim bio pe care îl putem măcina. Grâul românesc este foarte apreciat în stăinătate mai ales în vest unde se exportă, prelucrează  şi primim apoi pe rafturile magazinelor produse gustoase şi frumos  ambalate.

                Este indicat să ne facem măcar pâinea acasă din grâul nostru tărănesc cum se face din păcate în tot mai puţine zone din ţară unde au rezistat morile cu pietre acţionate de apă.

Articol redactat de ing. Padurariu Nicu

Pachet slabitnutrific start
PROMOTII MAGAZIN REMEDIU

-8%
9 ,50 LEI
10,36

-10%
17 ,00 LEI
18,80

-6%
95 ,00 LEI
101,37

-15%
26 ,00 LEI
30,69

-4%
36 ,00 LEI
37,45

-9%
12 ,00 LEI
13,21

-16%
15 ,00 LEI
17,81

-9%
60 ,00 LEI
65,81

-7%
74 ,00 LEI
79,52

-17%
11 ,50 LEI
13,86

-5%
19 ,00 LEI
19,96

--78%
13 ,00 LEI
7,29
» Mai sunt inca 16 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Ai colesterolul marit? Scade colesterolul rau cu cateva metode

Cea mai buna cale prin care poti regla nivelul de colesterol…

Ce poti manca pentru a stimula metabolismul sa arda grasimile mai repede

Natura ne ofera unele produse minune cu efect termogenic –…

Top alimente periculoase pe care ar trebui sa le scoti de pe listele de cumparaturi

Stim, este enervant sa primesti reguli peste reguli: ce sa mananci,…

5 alimente pe care nutritionistii nu le mananca

O buna parte dintre produsele nesanatoase o stim: sucurile dulci,…

5 trenduri in alimentatie pentru 2016: ce sa mananci nou?

Anul acesta, 2015, am avut alte trenduri care au prins succes,…

Ovazul te ajuta sa slabesti: afla cum!

Atunci cand vrem sa slabim, alegem una din doua: dieta sau sport?…

Alimente care potolesc foamea

De cele mai multe ori, atunci cand nu mancam dupa un program…

Care sunt cele mai sanatoase alimente la conserva?

Conservele de mancare au o reputatie proasta, in general. Ca…

5 idei noi de supe-creme din legume

Supa de rosii, supa de dovleac, supa de broccoli ori de ciuperci…

Beneficiile mararului

Mararul are un parfum distinct, placut si aromat, si un gust…