Este intotdeauna recomandat sa consumi legume si fructe, mai ales de sezon. Insa exista, si in cursul vietii fiecarui fruct, anumite momente in care este cel mai bine sa le mananci. Atunci cand cad din copac sunt cele mai pline de nutrienti, iar cand sunt culese, incepe procesul invers, de deteriorare a valorii nutritionale. Din fericire, in timp, aportul de minerale si vitamine nu se schimba foarte mult, cum sunt calciul si magneziul, potasiul si fierul, zincul si cuprul, cat si activitatea antioxidanta. Insa continutul de zahar este problema.
Se pare ca atunci cand cureti un fruct, ii alterezi continutul de zahar si nutrienti. Cand este cel mai bine sa mananci bananele, merele si fructele de padure?
Bananele
Consuma-le inainte sa apara pete negricioase pe coaja.
Bananele sunt bogate in amidon cand le culegi, iar cand se coc, acel amidon se transfora in zahar. In timp, nivelul de carbohidrati si de calorii ramane acelasi, dar cel de zahar, nu. In plus, cand o mananci inainte sa apara petele negre pe piele, o consumi cu amidon, care incetineste digestia si te mentine satul mai mult timp, cu cat este mai putin cruda, cu atat are mai mult amidon de genul acesta.
Fructele de padure
Acestea sunt pline de amidon cand sunt culese din tufele lor si au un continut de zahar scazut. Daca vrei sa le consumi cu mai putine calorii, ar fi indicat sa le consumi mai crude, mai verzi, dar nu ar avea gustul acela delicios, din pacate. Cresterea nivelului de zahar din fructele de padure e mai pronuntata pe masura ce fructele sunt mai mici. Coacazele isi pot dubla continutul de zahar in momentul in care incep sa putrezeasca, fata de momentul in care sunt culese proaspat.
Merele
Ca si fructele de padure, merele isi cresc continutul de zahar si scade nivelul de nutrienti pe masura ce se coco. Cel mai bine se consuma cand incep sa se coaca usor, mai ales ca gustul ramane acelasi. Pe scurt, cu cat le mananci mai crude, cu atat vei beneficia de mai multi nutrienti si mai putin zahar.