Unii o ridica in slavi, altii o ataca cu orice ocazie, in special vegetarienii: carnea rosie este cu adevarat un aliment destul de controversat. Iar aceasta controversa se extinde acum si in domeniul cercetarilor, unde se testeaza impactul ei asupra sanatatii noastre. Rezultatele sunt dilematice. Pe de o parte, carnea rosie are o multime de beneficii, aici ne referim la cea de oaie, bizon si miel – confera proteine de foarte buna calitate si nutrienti precum fierul care ofera energie, zinc si vitamina B12, plus seleniu – care sustine sistemul imunitar. In acelasi timp, iti ofera si grasimi saturate.
Pe de alta parte, apar si argumentele contra.
PRO: Carnea rosie iti protejeaza inima
Intr-un studiu cu 36 de oameni cu colesterolul marit si care urmeaza o dieta de fructe, legume si cereale, legume, dar si carne de oaie zilnic, au avut nivelul de colesterol scazut cu 10% in final, spun cercetatorii. Continutul de grasimi – trigliceridele – au scazut, ceea ce sustine grasimile bune sa elimine excesele din sange. Carnea de oaie are o trasatura aparte: contine doua tipuri de grasimi: acid stearic – grasime saturata – si acid oleic – grasime monosaturata, comuna si in uleiul de masline. Acestea imbunatatesc nivelurile de colesterol din organism. Totusi, in acelasi timp, aceasta carne rosie contine si acid palmitic si miristic, care din pacate, ridica aportul de grasimi daunatoare.
CONTRA: Poate creste mortalitatea
Un studiu din anul acesta realizat la Harvard a conchis ca o portie pe zi de carne rosie creste riscul de mortalitate cu 13%. Mai mult, o portie de carnuri rosii procesate – de exemplu, doua felii de bacon sau un hot dog – creste riscul cu 20%. Acest lucru este cauzat de continutul de grasimi saturate si de colesterol, sodiu si nitrati.
PRO: Iti poate imbunatati starea de spirit
Intr-un alt studiu autralian, se pare ca femeile care consumau carne de oaie sau de miel zilnic, maxim 100g, erau de doua ori mai bine protejate de depresii majore sau de probleme de anxietate, comparativ cu cele care mancau mai putin de 30 de grame de carne. Bine, acest fapt se poate datora aportului de omega-3 din carnea animalelor ca urmare a unei diete bazate numai pe iarba. Acizii grasi Omega-3 sunt cunoscuti pentru efectul contra anxietatii si depresiei.
CONTRA: Poate creste riscul de cancer
Carnea facuta pe gratar nu necesita un alt aport de grasime la gatit, metoda grill este una benefica pentru talia noastra. Partea proasta e ca acele picaturi de grasime care se scurg in jar se transforma in amine heterociclice care se intorc inapoi in carne, prin evaporare. Aceste amine sunt cancerigene. Incercati sa adaugati rozmarin uscat pe carnea favorita pusa la macerat, inainte de gratar, pentru a evita formarea acelor compusi.
Concluziile? Daca va place carnea rosie, consumati cu moderatie. 100 de grame pe saptamana sunt destul de sanatoase, spun specialistii, asa tineti in control si grasimile saturate, si caloriile.