Precum alte asemenea uleiuri, uleiul de cocos a starnit si el controverse privind calitatea sa asupra sanatatii noastre. La fel ca si uleiul de canepa – un foarte cunoscut produs inclus mai nou in dietele bio - lumea se intreaba daca este bun sau este rau?
Uleiul de cocos contine 90% grasimi saturate, 6% grasimi monosaturate si 2% polinesaturate. Fata de alte grasimi saturate, acesta este facut in mare parte din acizi grasi formati din lanturi medii. De ce conteaza acest lucru? Pentru ca acesti acizi sunt mai usor de digerat si de absorbit in corp, fata de alte tipuri de grasimi, si pentru acest motiv sunt folositi in formulele de alimentatie dedicate pacientilor grav bolnavi. Datorita compozitiei uleiului de cocos, unii experti sugereaza ca este diferit de celelalte, neavand aceleasi efecte nesanatoase specifice alimentelor grase consumate – prin urmare, da. Uleiul de cocos este sanatos.
Multe uleiuri sunt intolerante la temperaturi mari, de aceea incalzirea poate distruge acea structura moleculara specifica, facandu-le rancede. Uleiul de cocos insa, poate fi incalzit la o temperatura destul de ridicata, fara a fi distrus. Ceea ce este un mare plus! Celelalte tipuri de ulei isi distrug calitatile in urma prajirii si coacerii si gatirii in general.
Uleiul de masline nerafinat, uleiul de canepa si cel de floarea-soarelui se distrug, din pacate, prin incalzire, de aceea se recomanda atat de mult pentru gatit uleiul de cocos. Bineinteles, cu precizarea ca uleiurile de masline de foarte mare calitate rezista mai bine temperaturilor ridicate.
Beneficiile uleiului de cocos se rasfrang asupra parului, pielii si organismului in general
Acest ulei ajuta la risipirea kilogramelor in exces. Deasemenea, este usor de digerat si ajuta la functionarea corecta a tiroidei si a enzimelor din corp. Mai mult: uleiul de cocos grabeste metabolismul, prin reducerea stresului asupra pancreasului, prin urmare, se arde mai multa energie.
Mai mult, expertii in nutritie au spus despre uleiul de cocos ca are un rol unic in dieta, cu aliment functional important din punct de vedere fiziologic. Beneficiile nutritive si generale sunt recunoscute in mai multe parti ale lumii, de multe secole. Uleiul de cocos virgin te poate proteja impotriva bolilor de inima, cancerului dar si impotriva unor anumitor boli autoimune. De asemenea, imbunatateste sistemul imunitar si ajuta in curele de slabire, sustinand digestia.
Bineinteles, este foarte important sa aveti incredere in locurile din care cumparati un asemenea ulei, pentru a fi siguri ca este pur si cu beneficiile intacte.