Fitoestrogenii sunt hormoni slabi care se găsesc în plante. În prezent, sunt promovati în forme rafinate, pentru usurarea simptomelor menopauzei si se presupune că pot preveni cancerul de sân, de colon, prostată, ficat, leucemia si simptomele osteoporozei. Dar beneficiile fitoestrogenilor depinde de doza si tipul lor si de vârsta, sexul si sănătatea oamenilor.
Multe plante produc chimicale care mimează sau interactionează cu semnalele hormonale la animale. Cel putin 20 de astfel de fitohormoni au fost identificati în cel putin 300 de plante. Fitoestrogenii care mimează estrogenul sunt cei mai studiati. În general, ei sunt mai slabi ca hormonii de estrogen natural uman si animal (precum estradiolul) sau fată de estrogenul sintetic din medicamente si anticonceptionale.
Stim că expunerea ridicată la hormoni – precum cei folositi de femeile la menopauză, de femeile implicate în eforturile de a rămâne gravide, dar ca si cei produsi naturali de corpul nostru – cresc riscul femeilor de a fi dignosticate cu cancer, mai ales de sân. Si multi cred că xenoestrogenii din apă si mâncare sunt la fel de dăunători, ceea ce nu e adevărat. Asta nu implică faptul că fitoestrogenii vor creste riscul de a dezvolta cancer. Din contră. Ei protejează tesuturile de efectele xenoestrogenilor care pot cauza cancer, ori ale altor poluanti hormonali.
Expunerea la fitoestrogeni se face în principal, prin dietă. Compusii estrogenici sunt răspânditi în ierburi (usturoi, pătrunjel), grâne (soia, orez), legume, fructe si cafea. Cei mai studiati fitoestrogeni sunt lignanii si isoflavonii. Lignanii sunt, de exemplu, enterodiolul si enterolactona regăsiti în cereale integrale, fibre, seminte si fructe si legume, iar isoflavonii precum genisteina si daidzeina apar la soia si alte legume.
Ideea este simplă – consumati fitoestrogeni, pentru a rămâne sănătosi – dar numai dacă sunt naturali, nu izolati si sintetizati. Pentru a beneficia de cele mai bune efecte ale alimentelor si ierburilor fitoestrogenice, trebuie să tineti minte că fitoestrogenii izolati nu sunt la fel de siguri ca cei naturali. Cei naturali pot proteja împotriva cancerului, în timp ce isoflavonii izolati au efectul opus, în laboratoare se pare că încurajează cresterea celulelor canceroase de cancer la sân. Posibilele riscuri asupra sănătătii au de-a facecu infertilitatea sau problemele de dezvoltare.
De asemenea, trebuie să stiti că pentru a ne folosi de hormonii din plante, trebuie să aveti o floră a tractului intestinal activă si sănătoasă, pentru că hormonii vegetali nu pot fi folositi de oameni fără a fi convertiti mai întâi de bacteriile digestive. Aceste bacterii pot fi procurate din iaurt, misto, produse nepasteurizate, bere nefiltrată etc.
Femeile cu ovarele scoase pot consuma alimente fitoestrogenice în sigurantă, dar mai bine se apelează la plante tonice fitoestrogenice – ginseng, trifoi rosu, dar pe perioadă scurtă si în doze mici. Cât timp ne folosim de ”aliatii” verzi, de fitoestrogeni, în mod constient, putem rămâne sănătosi si în sigurantă.