revista

Ce sunt fitoestrogenii?

Ce sunt fitoestrogenii?

Fitoestrogenii sunt hormoni slabi care se găsesc în plante. În prezent, sunt promovati în forme rafinate, pentru usurarea simptomelor menopauzei si se presupune că pot preveni cancerul de sân, de colon, prostată, ficat, leucemia si simptomele osteoporozei. Dar beneficiile fitoestrogenilor depinde de doza si tipul lor si de vârsta, sexul si sănătatea oamenilor.

Multe plante produc chimicale care mimează sau interactionează cu semnalele hormonale la animale. Cel putin 20 de astfel de fitohormoni au fost identificati în cel putin 300 de plante. Fitoestrogenii care mimează estrogenul sunt cei mai studiati. În general, ei sunt mai slabi ca hormonii de estrogen natural uman si animal (precum estradiolul) sau fată de estrogenul sintetic din medicamente si anticonceptionale.

Stim că expunerea ridicată la hormoni – precum cei folositi de femeile la menopauză, de femeile implicate în eforturile de a rămâne gravide, dar ca si cei produsi naturali de corpul nostru – cresc riscul femeilor de a fi dignosticate cu cancer, mai ales de sân. Si multi cred că xenoestrogenii din apă si mâncare sunt la fel de dăunători, ceea ce nu e adevărat. Asta nu implică faptul că fitoestrogenii vor creste riscul de a dezvolta cancer. Din contră. Ei protejează tesuturile de efectele xenoestrogenilor care pot cauza cancer, ori ale altor poluanti hormonali.

Expunerea la fitoestrogeni se face în principal, prin dietă. Compusii estrogenici sunt răspânditi în ierburi (usturoi, pătrunjel), grâne (soia, orez), legume, fructe si cafea. Cei mai studiati fitoestrogeni sunt lignanii si isoflavonii. Lignanii sunt, de exemplu, enterodiolul si enterolactona regăsiti în cereale integrale, fibre, seminte si fructe si legume, iar isoflavonii precum genisteina si daidzeina apar la soia si alte legume.

Ideea este simplă – consumati fitoestrogeni, pentru a rămâne sănătosi – dar numai dacă sunt naturali, nu izolati si sintetizati. Pentru a beneficia de cele mai bune efecte ale alimentelor si ierburilor fitoestrogenice, trebuie să tineti minte că fitoestrogenii izolati nu sunt la fel de siguri ca cei naturali. Cei naturali pot proteja împotriva cancerului, în timp ce isoflavonii izolati au efectul opus, în laboratoare se pare că încurajează cresterea celulelor canceroase de cancer la sân. Posibilele riscuri asupra sănătătii au de-a facecu infertilitatea sau problemele de dezvoltare.  

De asemenea, trebuie să stiti că pentru a ne folosi de hormonii din plante, trebuie să aveti o floră a tractului intestinal activă si sănătoasă, pentru că hormonii vegetali nu pot fi folositi de oameni fără a fi convertiti mai întâi de bacteriile digestive. Aceste bacterii pot fi procurate din iaurt, misto, produse nepasteurizate, bere nefiltrată etc.

Femeile cu ovarele scoase pot consuma alimente fitoestrogenice în sigurantă, dar mai bine se apelează la plante tonice fitoestrogenice – ginseng, trifoi rosu, dar pe perioadă scurtă si în doze mici. Cât timp ne folosim de ”aliatii” verzi, de fitoestrogeni, în mod constient, putem rămâne sănătosi si în sigurantă.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Psoristop 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Ginkgobil extra 60cps PRO NATURA
-50%
13 ,87 LEI
27,74
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Diurexan 40cps FARMACLASS
-30%
14 ,45 LEI
20,65
Conuri auricolare ceara de albine (mici) 2buc HOVAN
-25%
5 ,04 LEI
6,72
» Mai sunt inca 3 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Ai probleme cu genunchii? Cum sa iti intaresti osatura

Zona genunchilor se refera la cea mai mare incheietura a corpului…

Remedii pentru dureri provocate de proteza dentara

Proteza dentara este de mare ajutor cand dintii slabesc si cad…

Postul negru, cheia imunitatii si-a regenerarii celulelor stem

Cine-ar crede ca doar cateva zile de post negru, fara mancare,…

Cele mai recomandate remedii pentru o menopauza usoara

Cam greu de imaginat o menopauza linistita, nu? Cu atatea simptome…

Cum sa lupti cu osteoporoza

Toti doctorii iti vor spune, in primul rand, ca este vorba despre…

Cum te impaci cu menopauza?

Vrei sa afli cum sa te descurci cu menopauza, pentru a suferi…

Alimente pentru oase puternice

Cand vorbim de un sistem osos sanatos, ne gandim instant la…

Tine ridurile la distanta!

Ridurile sunt un proces natural al inaintarii in varsta, prin…

Resveratrol, cheia unei vieti indelungate

Cea mai mare dorinta a omului este sa traiasca mult si bine.…

Cum scapi de bufeuri

Bufeurile sunt un simptom al menopauzei care apar ca rezultat…