Proteinele sunt cele mai importante elemente de care are nevoie corpul nostru pentru a trai. In corp, ele se transforma in aminoacizi care repara si construiesc celulele. Se digera mai greu decat carbohidratii, asta ajutandu-te sa te simti satul si cu putine calorii – ideal pentru toti cei care doresc sa slabeasca.
FEMEILE AU NEVOIE DE 46 GRAME DE PROTEINE ZILNIC – BARBATII, DE 56 GRAME
Toata lumea stie ca sursele animale – carnea, ouale si lactatele – contin cele mai bune surse de proteine, insa ele aduc cu sine si grasimi saturate si colesterol. Ceea ce nu stie prea multa lume este ca nu trebuie musai sa mananci carne sau branza ca sa primesti proteine. Asadar, iata cateva surse vegane si vegetariene pe care le poti include in alimentatia ta acum.
Mazarea
Leguminoasele sunt surse bune de proteine, ca si mazarea de altfel. O portie (o ceasca) contine 8 grame – la fel ca un pahar de lapte! Daca nu iti place mazarea simpla, poti sa faci un humus din ea, in care pasezi bine cu un blender mazarea, adaugi ulei de masline, cateva nuci si branza parmezan. Delicios!
Quinoa
Magicele seminte sunt unice, caci contin mai mult de 8 grame per ceasca, inclusiv cei 9 aminoacizi esentiali pentru cresterea si repararea celulelor, pe care organismul nu-I poate sintetiza. Quinoa se mai numeste si proteina perfecta si poate fi folosita in supe si mancaruri vegetariene, dar si cu zahar brun si fructe pentru un mic-dejun puternic, ori in salate.
Nucifere si unt de nucifere
Toate nuciferele contin grasimi bune – acizi grasi esentiali de Omega-3 si proteine – fiind o parte importanta a dietei vegetariene. Insa sunt bogate si-n calorii, de aceea trebuie consumate crude sau neprajite si nesarate. Migdalele, caju si fisticul contin 160 calorii si 5-6 grame de proteine la 30 grame. Untul de migdale sau de arahide sunt tot o sursa buna de proteine – alege-le pe cele cu cat mai putine ingrediente, fara uleiuri hidrogenate sau zaharuri adaugate.
Fasolea
Exista o paleta larga din care poti alege relaxat – tot ce au in comun sunt multe proteine. 2 cesti de fasole contin 26 grame – la fel ca un Big Mac, care vine la pachet si cu grasimi si colesterol.
Nautul
Seamana cu fasolea, insa boabele de naut se pot adauga in salate, se pot manca ca gustare sau se pot transforma in humus. Un pumn de naut contine 7 grame de proteine, e bogat in fibre si slab in calorii.
Canepa
Laptele de canepa este foarte bun ca sursa de proteine, dar si semintele de canepa incluse in shake-uri, salate sau in produse coapte sunt foarte bune si gustoase.
Chia
Alte seminte magice pe care le poti manca cu entuziasm, caci contin 5 grame de proteine la 2 linguri si fibre. Ele pot fi aruncate peste salate, amestecate in iaurt, in smoothieuri sau inmuiata in lapte, pentru a face o budinca delicioasa.
Seminte de susan, de floarea soarelui si de mac
Sunt bogate in proteine si acizi grasi esentiali. Consuma-le ca atare, cu lingurita, ori in salate, in iaurturi, la micul dejun sau in diferite mancaruri.