Un articol clar si foarte la subiect, publicat de Dr. Mercola (o sursa foarte sigura de informatii privind dieta si industria alimentara) pe site-ul oficial, atrage atentia asupra celor mai daunatoare ingrediente pe care le intalnim pe etichetele produselor alimentare, asupra carora putini dintre noi, din pacate, ne oprim sa le analizam, lista oferita de One Green Planet in prima faza.
Vorbim de alimentele procesate care contin un procent foarte mare, ingrijorator de mare, de conservanti, coloranti si arome artificiale – motiv pentru care trebuie evitate. Odata ce te obisnuiesti sa citesti lista de ingrediente, va fi mai usor sa le sortezi si sa iti organizezi mental propria lista personalizata de alternative la alimentele procesate, lucru care se va cunoaste in felul in care te simti.
Asadar, ca sa nu o mai lungim, daca dai de urmatoarele ingrediente pe etichete, pune alimentul inapoi pe raft.
GRASIMILE TRANS SI ULEIURILE VEGETALE
De cate ori nu am auzit de ele? Poate ne-am si saturat sa auzim cliseele legate de aceste doua categorii de grasimi, asa ca vom aplica alta metoda de explicare a daunelor pe care le provoaca, in afara de faptul ca ingrasa si cresc nivelul de trigliceride si colesterol – niveluri ingrijoratoare pentru fiecare dintre noi, dupa cum atentioneaza si propriii nostri doctori, nu?
Grasimile trans au fost introduse pe piata in 1911 si de atunci au ridicat probleme de sanatate. In primul rand, ele provoaca inflamatii la nivel celular, cauza majoritatii bolilor cronice. Grasimile trans interfereaza cu membrana celulara si functiile acesteia, permitand cancerului, diabetului sau bolilor cardiovasculare sa-si faca intrarea in organism. Mai mult, grasimile trans ridica in mod radical riscul de infarct, la femeile aflate la menopauza ridicandu-se cu pana la 30% riscul acesta, in cazul celor care au consumat cel mai mult astfel de grasimi, conform unui studiu din 2010.
Paradoxal, in timp ce se incearca evitarea grasimilor trans in productia de alimente, multe localuri s-au reprofilat spre uleiurile vegetale sintetice, care pot fi si mai problematice decat primele mai ales din cauza consumului excesiv cu care ne-am obisnuit sa le consumam – zilnic!
Uleiurile vegetale hidrogenate se regasesc in majoritatea alimentelor procesate, precum biscuiti, chipsuri, crackers, snacksuri, cartofi prajiti, carne prajita, orice prajit. Spre exemplu, americanii consuma de 100.000 de ori mai multe uleiuri vegetale decat la inceputul secolului 20. Spre deosebire de grasimile trans, acestea sunt ignorate in privinta efectelor asupra sanatatii, desi efectul lor nociv este ca se degradeaza in reziduuri oxidate toxice, la temperaturi mari, precum aldehidele ciclice, care sunt foarte inflamatorii si provoaca boli de inima si Alzheimer. Uleiul de soia, de canepa, de porumb si altele au un risc in plus pentru faptul ca sunt modificate genetic si contaminate cu glifosfat.