Un articol clar si foarte la subiect, publicat de Dr. Mercola (o sursa foarte sigura de informatii privind dieta si industria alimentara) pe site-ul oficial, atrage atentia asupra celor mai daunatoare ingrediente pe care le intalnim pe etichetele produselor alimentare, asupra carora putini dintre noi, din pacate, ne oprim sa le analizam, lista oferita de One Green Planet in prima faza.
Vorbim de alimentele procesate care contin un procent foarte mare, ingrijorator de mare, de conservanti, coloranti si arome artificiale – motiv pentru care trebuie evitate. Odata ce te obisnuiesti sa citesti lista de ingrediente, va fi mai usor sa le sortezi si sa iti organizezi mental propria lista personalizata de alternative la alimentele procesate, lucru care se va cunoaste in felul in care te simti.
Asadar, ca sa nu o mai lungim, daca dai de urmatoarele ingrediente pe etichete, pune alimentul inapoi pe raft.
MONOGLUTAMATUL DE SODIU (E621)
Acesta este unul din cele mai cunoscute ingrediente nocive din produsele procesate, mai ales vidate, precum mezelurile. In fond, este o excitotoxina, potentiator de aroma care se asociaza preponderent cu mancarea chinezeasca, produsele congelate si dressginguri ori snacksuri. Din pacate, de multe ori e posibil sa nu il gasesti in lista de ingrediente ca monoglutamat de sodiu, ci ca acid glutamic, proteina hidrolizata, extract de drojdie si altele.
Problema cu monoglutamatul de sodiu este ca reprezinta, cum am zis, acid glutamic, acel neurotransmitator de care se foloseste creierul, sistemul nervos, pancreasul, ochii si alte organe pentru a initia anumite procese in organism. Cu toate ca Administratia Alimentara si Farmaceutica Americana sustine ca este inofensiv, multi experti contesta acest lucru. Monoglutamatul de sodiu este asociat cu obezitatea, probleme oculare, dureri de cap, oboseala, dezorientare, depresie, palpitatii si ameteli.