Un articol clar si foarte la subiect, publicat de Dr. Mercola (o sursa foarte sigura de informatii privind dieta si industria alimentara) pe site-ul oficial, atrage atentia asupra celor mai daunatoare ingrediente pe care le intalnim pe etichetele produselor alimentare, asupra carora putini dintre noi, din pacate, ne oprim sa le analizam, lista oferita de One Green Planet in prima faza.
Vorbim de alimentele procesate care contin un procent foarte mare, ingrijorator de mare, de conservanti, coloranti si arome artificiale – motiv pentru care trebuie evitate. Odata ce te obisnuiesti sa citesti lista de ingrediente, va fi mai usor sa le sortezi si sa iti organizezi mental propria lista personalizata de alternative la alimentele procesate, lucru care se va cunoaste in felul in care te simti.
Asadar, ca sa nu o mai lungim, daca dai de urmatoarele ingrediente pe etichete, pune alimentul inapoi pe raft.
SIROPUL DE PORUMB BOGAT IN FRUCTOZA
Se spune ca acesta nu este mai daunator decat zaharu, insa cercetarile stiintifice contemporane spun cu totul altceva. Americanii, care consuma fructoza in cantitati uriase, sub forma de sirop de porumb, pentru ca e ieftin si se gaseste in alimentele procesate, contine monozaharide libere de glucoza si fructoza care nu sunt acelasi lucru, biologic vorbind, cu sucroza. Fructoza se gaseste si in produse la care nu te asteptai, precum condimente si hrana pentru bebelusi. Fructoza este metabolizata de ficat pentru ca acesta este singurul care o poate transporta. Este metabolizata ca si alcoolul, ducand la disfunctii metabolice si mitocondriale la fel cum face si etanolul si alte toxine. Si, la fel ca si alcoolul, corpul tau transforma fructoza in grasime. Direct.
Recomandarea zilnica de fructoza este sub 25 grame, 15 grame din fructe. Se recomanda si analiza acidului uric din sange pentru a afla nivelul de toxicitate a fructozei consumate. Cat timp nivelul se afla sub 4 mg/dl la barbati si 3,5 mg/dl la femei, totul este OK.