Esti ceea ce mananci
Cu greu, dar speram ca sigur, oamenii se mobilizeaza in ceea ce tine de alimentatie si miscare zilnica pentru a fi cat de cat sanatosi. Insa subiectul celor mai periculoase ingrediente din mancarea procesata continua sa fie unul foarte fierbinte, pentru ca tuturor ne este greu sa renuntam la produsele delicioase de care am devenit dependenti, indiferent daca sunt daunatoare sau nu organismului. Totusi, nu exista “nu pot”, ci “nu vreau”, asa ca pentru cei care vor sa manance sanatos si curat, sa citeasca mai departe.
Ceea ce distruge sanatatea inimii este sursa primara de grasimi trans, nu neaparat grasimile saturate, desi ambele provoaca rau arterelor. Industria alimentara prefera sa includa grasimi trans in alimentele procesate pentru ca sunt mai ieftine, ajuta la conservarea alimentului si pastreaza aroma. Dar grasimile trans sunt de doua ori mai greu de dizolvat decat cele saturate si ridica nivelul de cholesterol rau in timp ce-l scad pe cel bun, provoaca boli de inima, diabet, deficiente nutritionale si deteriorare celulara. Nu uita: daca un aliment contine uleiuri partial hydrogenate, atunci contine grasimi trans.
Fructoza, zaharul de masa (sucrose), dextroza – toate sunt zaharuri ascunse sunt aceste denumiri, insa putini stiu ca atunci cand apar pe eticheta, inseamna ca se regasesc din plin! In plus, apar in foarte multe produse care sunt gustoase, dar goale in continut nutritional. Pe langa faptul ca te imbuibi de zahar, acesta creeaza si dependenta. Evita tot ce contine ingrediente terminate in –oza.
Monoglutamatul este un ingredient din mancarea procesata foarte periculos. Este o neurotoxina care provoaca degenerare celulara pana la moartea celulara. In plus, este si un chemoinductor al obezitatii si al diabetului de tip II.
Cand vezi carnurile acelea frumos colorate, suculente si frumoase, de fapt e vorba de nitritii si nitratii de sodiu care se folosesc pentru ca alimentele sa fie atragatoare. Din pacate, nitritii si nitratii de sodiu sunt printre cele mai periculoase ingrediente din mancarea procesata pentru ca provoaca dependenta.
Printre alte ingrediente periculoase din mancarea procesata se numara colorantii alimentari.