Condimentele, in general, alaturi de plantele aromatice, nu dau doar un plus de savoare mancarii gatite. Ele reduc efectele unor ingrediente mai putin sanatoase, precum sarea, zaharurile si grasimile saturate, oferind in acelasi timp si cateva beneficii de interes.
De la cancer la Alzheimer, condimentele actioneaza ca “arme” naturale – fapt dovedit stiintific – si ca medicamente vindecatoare pentru organism. Folosite din plin, riscul aparitiei bolilor de inima este foarte mic, la fel ca si in cazul cancerului. Aici ne referim la ghimbir, chili, scortisoara, sofranul de India (curcumina), sofranul, patrunjelul, salvia si rozmarinul in special.
Chili stimuleaza metabolismul
Ardeii de chili sunt foarte apreciati pentru gustul picant numai bun pentru mancarea gatita pe vreme rece, dar si pentru ca ajuta metabolismul. Ei contin capsaicina, la fel ca ardeiul rosu si chili uscat. Studiile au aratat ca acest compus creste rata metabolica a organismului - stimuland si arderea grasimilor, dar pot stimula substantele chimice ale creierului sa ne potoleasca pofta de mancare. De exemplu, sucul de rosii cu putin ardei iute ajuta la arderea mai multor calorii daca se consuma cu jumatate de ora inainte de masa. De asemenea, capsaicina scade riscul formarii ulcerului, ajutand celulele stomacului sa reziste infectiilor bacteriene si inima, prin impiedicarea colesterolului daunator sa ingroase arterele.
Ghimbirul calmeaza stomacul si lupta contra durerilor artritice
Ghimbirul este un binecunoscut remediu pentru durerile de stomac. El potoleste greturile de dimineata, cele post-operatorii sau specifice chimioterapiei. De asemenea, ghimbirul este plin de compusi antiinflamatorii precum gingerolii – unii specialisti spun ca acestia lupta cu cancerul si cu durerile osteoartritei.
Scortisoara stabilizeaza glucoza
Unele studii au indicat ca o lingurita de scortisoara pe zi ajuta oamenii care sufera de diabet de tip II printr-un mai bun control al zaharului din sange.
Curcumina sau sofranul de India reduce inflamatia si inhiba formarea tumorilor
Acest condiment indian auriu este folosit pentru a trata ranile superficiale – aplicat sub forma de pasta, dar si ca ceai pentru a tine la distanta racelile si problemele respiratorii. Medicina de astazi confirma aceste beneficii care se datoreaza curcuminei continute. Aceasta reduce durerea provocata de artrita, de rani sau proceduri stomatologice. Mai mult, se studiaza potentialul sau in cazul bolilor de inima, diabet si Alzheimer. Unele studii arata ca sofranul de India poate inhiba dezvoltarea celulelor tumorale si enzimele care activeaza carcinogenii.
Sofranul "ridica" starea de spirit
Sofranul a fost folosit din timpul persilor ca revitalizant spiritual, strecurat in ceai sau in orez. Cercetarile din Teheran au aratat ca sofranul ajuta in cazul simptomelor sindromului premenstrual si al depresiei. In ceea ce priveste femeile tratate cu capsule de sofran zilnic, acestea au spus ca simptomele precum schimbarea starii de spirit si depresia au scazut ca forma de manifestare, la jumatate.
Patrunjelul inhiba cresterea celulelor
Cercetatorii stiintifici au constatat ca acest traditional condiment aromat poate potoli dezvoltarea tumorilor. Compusul apigenina, gasit in patrunjel si in telina a stimulat rezistenta in fata tumorilor canceroase. Consumat zilnic – presarat in mancare – poate ajuta foarte mult sanatatea si stimuleaza imunitate.
Salvia sustine memoria si calmeaza gatul inflamat
Fitoterapeutii recomanda consumul de ceai de salvie pentru durerile de stomac si durerile de gat (“rosu in gat”), un remediu excelent care poate ajuta si in simptomele bolii Alzheimer prin prevenirea distrugerii acetilcolinei – o substanta a creierului care sustine memoria si puterea de invatare.
Rozmarinul sustine concentrarea mentala si lupta cu bacteriile
Uleiul de rozmarin iti face mintea mai ascutita si imbunatateste memoria. Consuma-l in marinate si la carnea de pui. Compusii sai lupta contra bacteriilor si previn degradarea carnii gatite, in acelasi timp.