revista

COLICILE ABDOMINALE ALE NOU-NĂSCUTULUI ŞI SUGARULUI

COLICILE ABDOMINALE ALE NOU-NĂSCUTULUI ŞI SUGARULUI

Cuvântul „colică” provine din grecescul „kolikos” care înseamnă boală a intestinului. Colicile reprezintă dureri abdominale cu caracter spasmodic, însoţite de neliniştea şi agitaţia copilului. Colicile apar începând cu vârsta de 2 săptamâni şi, de obicei, dispar în jurul vârstei de 4 luni.

Incidenţa apariţiei colicilor este de aproximativ 25% în populaţia generală a nou-născuţilor şi sugarilor, adică 1 din 4 nou-nascuţi şi sugari au episoade de colici.
Cauzele apariţiei colicilor:
Cauzele care duc la apariţia colicilor la nou-născuţi şi sugari sunt dintre cele mai variate:
a.    imaturitatea musculaturii netede din peretele intestinal – cel mai frecvent
b.    imaturitatea sistemului nervos
c.    deficitul de lactază – destul de frecvent. Lactoza este un dizaharid prezent în lapte, precum şi în derivatele din lapte, brânzeturile. Lactaza este o enzimă sintetizată de organism în prezenţa lactozei. Lactaza va descompune lactoza în două glucide ce pot fi asimilate de organism, glucoza şi galactoza.
d.    supraalimentarea
e.    meteorismul (balonarea), care poate apărea ca urmare fie a deficitului de lactoză, fie a ingestiei aerice în timpul mesei. De aceea, după masă, bebeluşul, aşezat în poziţie verticală şi sprijinit pe umărul mamei, trebuie tapotat pe spate, astfel înât să poată elimina gazele ingerate in timpul alimentarii.
f.    sensibilitatea la unele dintre produsele alimentare, dar nu numai, consumate de mamă (alcool, tutun, cafea, căpşuni etc)
g.    despărţirea copilului de mamă
h.    stresul şi neliniştea părinţilor pot fi transmise bebeluşului şi astfel el va deveni mai agitat
i.    sensibilitatea la proteinele din laptele animal (vacă, oaie, capră). Există, încă, în România secolului al XXI-lea persoane care îşi alimentează copilul cu lapte cel mai frecvent bovin, deşi este cunoscut faptul ca laptele animal non-matern este alergenic şi, în plus, nu-i asigură nou-născutului, respectiv sugarului necesarul zilnic de vitamine şi minerale.
j.    diferite infecţii şi parazitoze - infecţii de tract urinar (ex. cistita), infecţii ale tractului digestiv (gastroenterocolita), parazitoze intestinale (giardioza), infecţii respiratorii (viroze), infecţii ORL (otita).
k.    Reflux gastro-esofagian

Semne şi simptome:
- plâns viguros, inexplicabil. Datorită plânsului, bebeluşii se pot înroşi sau învineţi.
- agitaţie şi iritabilitate
- strângerea pumnilor cu flectarea membrelor superioare pe torace
- picioare reci cu flectarea membrelor inferioare pe abdomen şi, în acelaşi timp, flectarea extremităţii cefalice (capul)
- copilul nu poate dormi, datorită durerii
- uneori, refuză alimentaţia.
    Criza durează aproximativ 20-30 de minute şi este, de regulă, repetitivă. Apare, de obicei, seara sau după-amiaza şi niciodată în timpul mesei.

Investigaţiile paraclinice sunt destul de limitate. Cele mai multe dintre colici, nu au un substrat medical identificabil. La examenul radiologic se poate observa o imagine abdominală aerică (gaze în abdomen) şi/sau o contracţie puternică a musculaturii intestinale, datorate fie alimentaţiei excesive, fie apariţiei unei inflamaţii la nivelul mucoasei intestinale provocată de substanţe toxice ingerate din laptele matern (tutun, droguri, alcool, cafea etc)
În cazul colicilor din gastroenterocolită sau parazitoze, examenul coproparazitologic şi coprocultura sunt sugestive, însa atunci colica este o consecinţă a bolii de fond.    

Tratament şi profilaxie:
Există 2 forme de tratament: cu preparate special concepute pentru remiterea intensităţii şi frecvenţei colicilor şi metode tradiţionale (o batistuţă caldă pusă pe abdomenul copilului, mângâiere blânda a abdomenului bebeluşului, plimbarea, zgomotul alb, sunete monotone – aspiratorul, foenul, sunete imitative ale curgerii unui râu, baia călduţă etc). Atenţie! Nu puneţi nimic cald direct pe pielea micuţului, deoarece riscaţi sa îi provocaţi acestuia o arsura locală!!! Puneţi întotdeauna un scutec sau un prosopel între obiectul cald şi pielea nou-născutului/sugarului!!!
Soluţia completă a problemei bebeluşului dumneavoastră şi, implicit şi a dumneavoastră, este BABY CARE delicious DRINK!
Acest preparat este unicul preparat anticolici de pe piaţa din România care beneficiază de certificarea FDA (Food and Drug Administration)!
    BABY CARE delicious DRINK este un produs 100% natural, realizat pe baza extractelor de muşeţel, sunătoare, lemn dulce, mentă, valeriană şi anason, plus un adaos de vitamina C.
    Muşeţelul, anasonul, menta şi valeriana au un puternic efect antispastic, ceea ce duce la scăderea intensităţii şi frecvenţei colicilor abdominale. Tot muşeţelul şi menta, împreună cu lemnul dulce au efect sudorant, fiind benefice în puseele febrile ale nou-născutului şi sugarului. În plus, lemnul dulce are proprietate de a reface mucoasa digetivă lezată (mai ales în cazul colicilor patologice). Valeriana şi sunătoarea, prin efectul lor calmant, îmbunătăţesc calitatea somnului copilului dumneavoastră, mai ales după un puseu colicativ, când micuţul este epuizat, datorită efortului la care a fost supus.

Cum administrăm BABY CARE delicious DRINK?
BABY CARE delicious DRINK este un preparat destinat remiterii colicilor care poate fi administrat în 2 moduri:
1.    dizolvaţi un pliculeţ BABY CARE delicious DRINK în circa 50 ml de apă fiartă şi răcită (în felul acesta apa este sterilizată) şi administraţi-l bebeluşului sub formă de ceai, între mese.
2.    BABY CARE delicious DRINK este singurul produs de profil de pe piaţa farmaceutică din România care poate fi administrat dizolvat în lapte, fără a modifica proprietăţile acestuia. Dizolvaţi un pliculeţ de BABY CARE delicious DRINK în aproximativ 50 ml  lapte călduţ şi administraţi-l nou-născutului/sugarului, între mese.
Efectul se va vedea în scurt timp, câteva minute (5 – până la maxim 10 minute).
În cazul puseelor colicative de intensitate foarte crescută, puteţi administra, după 15 minute, încă o doză.

În cazul în care copilul prezintă, pe lângă colici, şi febră, agitaţie crescândă/plâns mai agitat, stagnare/scădere ponderală sau refuzul alimentaţiei, adresaţi-vă URGENT medicului pediatru!!!


Dr. Ana – Maria Rizea

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4338 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Copil mofturos? Ajuta-l sa iubeasca mancarea sanatoasa!

Pentru un părinte este groaznic atunci când copilul său…

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

5 moduri in care schimbul de mesaje pe telefon iti face rau

Bineinteles ca ne referim la timpul enorm petrecut cu privirea…

Despartirea de cea mai buna prietena: cum te impaci cu situatia?

Indiferent de cum o percep cei din jur, despartirea de cel mai…

Motivele reale pentru care unii parinti aleg sa nu-si vaccineze copiii

Cum se vede si la noi in tara, din ce in ce mai multi parinti…

10 lucruri pe care le-au invatat 10 femei dupa o despartire

Cum se spune, unele dintre cele mai importante si marete lectii…

10 sfaturi ca sa dormi bine cu partenerul tau

E destul de greu si asa sa ai parte de un somn odihnitor de…

De ce e important sa faci timp pentru cina de familie

Te-ai obisnuit sa mananci pe fuga? Cursuri, seminarii, intalniri,…

Asigura-i copilului tau o imagine buna despre el!

Este foarte greu, cu trecerea timpului, mai ales spre adolescenta,…